17. novembar 2023 13:08

Vesić: Brza pruga Niš-Skoplje biće od velike koristi za Srbiju i Severnu Makedoniju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesić: Brza pruga Niš-Skoplje biće od velike koristi za Srbiju i Severnu Makedoniju

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

BEOGRAD - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je danas da će izgradnja brze pruge između Niša i Skoplja u dužini od 230 kilometara, u koju će biti uloženo blizu 2,75 milijardi evra, omogućiti veliku korist i Srbiji i Severnoj Makedoniji i još bolje povezati Beograd sa Solunom i Atinom.

"Ovo je veliki dan za Srbiju i Severnu Makedoniju, jer smo danas potpisali memorandum koji znači prvi korak ka izgradnji brze pruge između Beograda i Skoplja. U januaru ćemo raspisati tendere za nadzor, za sve tri deonice, a u maju ćemo raspisati tender za izvođenje za drugu i treću deonicu Beograd-Niš, dok ćemo decembru naredne godine raspisati tender za prvu deonicu", rekao je Vesić na konferenciji za novinare nakon potpisivanja Memoranduma o izgradnji brze pruge od Niša do Skoplja sa svojim makedonskim kolegom Blagojem Bočvarskim.

 

Dodao je da će dužina pruge u Srbiji iznositi 156 kilometara, dok će deonica u Severnoj makedoniji biti duga oko 50 km.

Vesić je istakao da su se Srbija i Severna Makedonija dogovorile da naprave isti režim carine i policije kao onaj koji je dogovoren sa Mađarskom.

"Mi smo se sa Mađarskom dogovorili da mađarska carina i policija budu u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, a srpska u Budimpešti. To znači da ko uđe vozom, recimo na stanici Prokop, više nema nikakvu carinsku kontrolu do centra Budimpešte, i to ćemo raditi i sa našim prijateljima iz Severne Makedonije. Tako da se brzi vozovi neće zaustavljati na granici i biće motor razvoja, ne samo za železnički saobraćaj, već i za sva mesta koja se nalaze na samoj trasi", naveo je Vesić.

Kazao je da će sa kolegom iz Severne Makedonije napraviti zajedničku radnu grupu i akcioni plan, kao i da se kreće sa projektovanjem.

"Mi smo već počeli projektovanje naše pruge do Preševa, sada ćemo u skladu sa novim okolnostima promeniti projektni zadatak i usaglasćemo akcioni plan i zajednički ćemo konkurisati pred Evropskom komisijom za prugu Niš-Skopje i nadamo se naravno da ćemo dobiti podršku Evropske unije", rekao je Vesić.

Dodao je da je i predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen više puta rekla da će, što se tiče Zapadnog Balkana, EU finansirati projekte koji znače povezivanje.

"Ova inicijativa se radi na inicijativu predsednika Vučića, koji inače insistira na tome da se Srbija poveže sa svim svojim susedima. Osim povezivanja sa Severnom Makedonijom, mi smo počeli prethodne nedelje rekonstrukciju pruge Niš-Dimitrovgrad, koja je počela posle pet godina i time smo rešili zaista jedan veliki problem u našim odnosima s Evropskom unijom, jer sada koristimo i taj grant koji nije mali, koji je preko 70 miliona evra", rekao je Vesić.

On je dodao i da je Vlada Srbije sa Vladom Bosne i Hercegovine potpisala Memorandum o izgradnji zajedničke pruge Beograd-Sarajevo i da je to prvi zajednički projekat Srbije i BiH posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Vesić je naglasio i da je u toku rekonstrukcija pruga Beograd-Bar, koja je izgrađena 1976. godine.

"Završeno je projektovanje i sada ćemo raditi 208 kilometara od Valjeva do Vrbnice. Što se tiče Mađarske, mi se povezujemo ovom brzom prugom od Novog Sada do Subotice. Naši mađarski prijatelji će do kraja 2025. završiti svoj deo pruge i bićemo povezani sa Budimpeštom. Radićemo rekonstrukciju pruge Pančevo-Vršac-rumunska granica-75 kilometara, tako ćemo biti povezani novom prugom i sa Rumunijom", rekao je Vesić i dodao da će brzina na toj deonici biti do 120 kilometara na sat.

Vesić je istakao da će izgradnja brze pruge do Skoplja doprineti razvoju turizma, razvoju lokalnih biznisa i dolasku investitora.

"Zahvalan sam mom prijatelju Blagoju jer nas dvoje zajedno radimo već nekoliko meseci na ovom projektu i tek ćemo raditi, tako da će to biti zaista sjajan projekat povezivanja Beograda i Skoplja brzom prugom. I sad je pred nama veliki posao da sve ovo mi završimo, a onda i da EU ubedimo da daju malo veći grant", rekao je Vesić i dodao da se o tome već razgovarano sa Briselom.

Vesić je rekao da će Srbija sa Severnom Makedonijom napraviti zajedničku železničku stanicu u Tabanovcima gde će biti predstavništva policija i jedne druge države i da će se carina obavljati na jednom mestu.

"Na sličan način radimo sa Crnom Gorom zajedničku stanicu u Bijelom Polju, gde će takođe pokušati da na železničkom transportu uradimo jednu tačku kako bismo sve ubrzali i pojednostavili", istakao je Vesić.