20. novembar 2023 14:41

Ivanišević: Pokrajina obezbedila sredstva za obuku zaposlenih u turizmu za AI

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ivanišević: Pokrajina obezbedila sredstva za obuku zaposlenih u turizmu za AI

Foto: TANJUG/VLADA AP VOJVODINE

BEOGRAD - Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević izjavio je danas da su razgovori o promenama u oblasti veštačke inteligencije (AI) važan preduslov za njenu efikasnu primenu u praksi, odnosno u turističkoj privredi.

Ivanišević je, na prvoj konferenciji posvećenoj veštačkoj inteligenciji u turizmu u Srbiji "Futurizam 2023", održanoj u Beogradu, kazao da je pokrajinska vlada obezbedila sredstva za prvu obuku u trajanju od šest meseci na teritoriji AP Vojvodine za zaposlene u turizmu za primenu veštačke inteligencije, kako bi se poboljšala turistička ponuda.

"Prvi ciklus započinjemo ove godine, kako bismo se mogli takmičiti sa velikim svetskim tržištima. Ako želimo da budemo najbolji, moramo da naučimo ljude kako da primenjuju savremene alate. Moramo da budemo u toku dešavanja", kazao je on.

Ivanišević je naveo da će polaznici te obuke imati priliku da se upoznaju sa analitičkim pristupom i relevantnim podacima koji se mogu koristiti za unapređenje poslovanja, kao i sa pravnim aspektima primene veštačke inteligencije u turizmu, ali i sa primerima dobre prakse i iskustvima u domaćim hotelima i turističkim agencijama.

"Obuka je namenjena turističkim vodičima, odnosno zaposlenima u turističkoj industriji i marketing menadžerima koji trebaju još na bolji način da prepoznaju kako im to veštačka inteligencija može doprineti u onome što rade, ali i da im na neki način olakša posao. Preciznije da sa praktičnom primenom veštačke inteligencije bolje prezentuju turističku ponudu Vojvodine turistima", kazao je on.

Direktor za specijalne projekte u kabinetu predsednice Vlade Stefan Badža, podsetio je da je Vlada Srbije 2019. usvojila Strategiju za razvoj veštačke inteligencije u industriji u cilju povećanja produktivnosti i konkurentnosti privrede, naglašavajući da smo prva država u regionu koja je usvojila tu strategiju.

"Mi želimo da istražimo kako tehnologija može pomoći našim kompanijama da budu konkurentnije na globalnom tržištu i privuku što više poslova. To je od posebnog značaja za oblast turizma, jer je to najperspektivnija grana u Srbiji", kazao je on.

Badža je naglasio da veštačka inteligencija u turizmu omogućava da se mnogo bolje i konkretnije približi ponuda ljudima koji traže određenu destinaciju i aranžmane.

"Veštačka inteligencija nam omogućava na primer da kada pretražujete različite portale, prilagodite ono što želite. Neke aplikacije omogućavaju da samo kažete, idem na odmor na tri dana, dajte mi agendu, ponovite mi šta da vidim i automatski vam se sve izbaci, pa je tako dosta skraćen proces od toga šta vi tražite do donošenja vaše odluke" objasnio je on.

S druge strane, kako je dodao, kompanjijama AI omogućava da imaju bolju uvid u tome šta žele turisti i da rade bolju analizu tržišta , a to rezultira kvalitetnijom turističkom ponudom.

Vođa projekta  "Primena veštačke inteligencije u turizmu" Ema Petrović kazala je da niko u regionu i ovom delu Evrope nije organizovao ovakvu konferencija o AI u turizmu.

Navela je da su učesnici "Futurizam 2023" kompanije iz turizma, iz IT-a, i drugih organizacija koji su na neki način uključeni ili vezani za turizam iz Srbije i regiona.

Organizator današnje konferecije o AI u turizmu je Centar za digitalnu transformaciju pri Privrednoj komori Srbije (PKS).

Primena veštačke inteligencije bila je predstavljena je na štandovima izlagača.