30. novembar 2023 08:30

Za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom izdvojeno 80 miliona dinara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom izdvojeno 80 miliona dinara

Foto: Shutterstock.com/librakv, ilustracija

BEOGRAD - Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja opredelilo je 80 miliona dinara za dodelu sredstava za poboljšanje uslova rada u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u 2023. godini.

Prenos sredstava preduzećima biće izvršen danas, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je 18. oktobra raspisalo Javni poziv, a odlukom od 16. novembra 2023. godine podržane su prijave 45 preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Odobrena sredstva namenjena su za podršku razvoju konkurentnosti preduzeća refundacijom troškova, neposredno povezanih sa delatnošću preduzeća i odobrenim programima za sprovođenje mera i aktivnosti profesionalne rehabilitacije, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Cilj dodele sredstava putem javnog poziva je da doprinose smanjenju troškova poslovanja i održanju zaposlenja osoba sa invaliditetom u tim preduzećima, posebno imajući u vidu da ova preduzeća posluju po tržišnom principu i da zapošljavaju više od 50 odsto osoba sa invaliditetom u odnosu na ukupan broj zaposlenih.