23. decembar 2023 15:23

Priznanja "Najbolji ukus Srbije" uručena najboljim domaćim proizvođačima hrane

Izvor: TANJUG

podeli vest

Priznanja "Najbolji ukus Srbije" uručena najboljim domaćim proizvođačima hrane

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Priznanja "Najbolji ukus Srbije" dodeljena su danas u 12 različitih kategorija najboljim domaćim proizvođačima hrane i kozmetike u našoj zemlji.

Priznanja koja se dodeljuju u organizaciji "Ukus Festa" tročlani specijalni žiri uručio je najboljim proizvođačima meda, kačkavalja, zimnice, organske kozmetike, veganske hrane, sira, a dodeljene su nagrade za najbolji ketering, jednostavnost i bogatstvo, kao i za najbolje inovacije u proizvodnji.

Na manifestaciji, koja je upriličena u Kući kralja Petra I, dobitnici nagrada izložili su svoje proizvode, te su posetioci imali priliku da uživaju u širokoj lepezi domaćih slanih i slatkih specijaliteta.

Organizatorka manifestacije i osnivač "Ukus Festa" Kristina Todorović istakla je za Tanjug da ovakvi događaji dosta znače malim proizvođačima, jer im omogućavaju da se bolje plasiraju na tržištu i budu prepoznatljivi.

Dobitnik nagrade "Najbolji ukus Srbije" u kategoriji za najbolji domaći sir i vlasnik radionice "SirArt" Jovica Radovanović naveo je za Tanjug da mu ova nagrada mnogo znači, jer je to znak da se, kako kaže, ono što on radi dopada i drugima.

Članica specijalnog žirija Danijela Pantić Vlahović rekla je da je bilo teško izabrati najbolje, jer su svi proizvođači bili izvrsni.

"Sve je bilo odlično. Jedino je bilo malo teže napraviti nijanse kako bismo izdvojili bolje od najboljih. Tako da smo imali donekle lak, a pomalo i težak zadatak", navela je ona za Tanjug.

Dobitnica nagrade u kategoriji domaće zimnice i vlasnica proizvodnje ajvara "Dar planine", istakla je za Tanjug da za nju i njenog supruga, koji joj pomaže u svemu, ova nagrada znači još jedan korak dalje ka tome da očuvaju kvalitet i tradiciju.

"Naš ajvar je domaći, pravljen po receptima naših baka i mama. Ajvar je ručno pravljen, bez mašina, bez industrije. Muž i ja ga ručno kuvamo, ručno pečemo papriku na drvima, sve se ručno ljušti, cela proizvodnja se radi samo ručno", rekla je ona.

Monika Lazić, koja je osvojila nagradu za najbolju ketering, istakla je da je ovo priznanje za nju znak da sve što radi ima smisla.

"Koliko god da je teško malim proizvođačima, ovakve stvari nas ohrabruju da idemo dalje i da ne odustajemo. Malim preduzećima koji se bave keteringom je teško pored velikog broja onih većih koji grabe sve pred sobom, ali borimo se. Sve ih je više, ali onaj ko kvalitetno radi uvek će imati posla", rekla je ona za Tanjug.