1. februar 2024 15:18

APR: Dostupna aplikacija za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja

Izvor: TANJUG

podeli vest

APR: Dostupna aplikacija za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja

Foto: APR

BEOGRAD - Agencija za privredne registre (APR) saopštila je da je korisnicima od danas dostupna aplikacija za sastavlјanje i dostavlјanje finansijskih izveštaja, odnosno dokumentacije za 2023. godinu.

Kako se navodi, toj aplikaciji je moguće pristupiti putem Posebnog informacionog sistema Agencije (PIS Agencije).

"Kao i prethodnih godina, na internet stranici APR ažurirane su informacije za sve vrste zahteva koji se mogu dostaviti u PIS FI sistemu za dostavlјanje finansijskih izveštaja, dokumentacija koja je propisana za svaku vrstu zahteva, pojedinačna korisnička uputstva u vezi sa evidencijom obveznika, kao i izjave o neaktivnosti, redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja i drugih vrsta finansijskih izveštaja i pripadajuće dokumentacije i njihove zamene", piše u saopštenju.

Dodaje se da je osim toga, na sajtu APR objavlјeno i tehničko uputstvo za korišćenje Aplikacije za sastavlјanje i dostavlјanje finansijskih izveštaja, odnosno dokumentacije, za potpisivanje zahteva kvalifikovanim elektronskim potpisom ili sertifikatom u klaudu i instrukcije za plaćanje naknade za javno objavlјivanje.

Objavlјene su i informacije u vezi zakonskih rokova za dostavlјanje izveštaja, naknade za obradu i objavlјivanje izveštaja, obima finansijskog izveštaja i pravila njihove računsko-logičke kontrole, načina razvrstavanja pravnih lica i preduzetnika, odnosno ekonomskih celina, primeni računovodstvene regulative i načinu utvrđivanja obaveze revizije i dostavlјanja propisane dokumentacije.

"Agencija je pustila u rad i eksterni portal Ažuriranje evidencije obveznika, u okviru PIS agencije, putem kojeg obveznici dostavlјanja finansijskih izveštaja mogu da dostave reklamacije, ukoliko podaci u toj evidenciji nisu ažurni, a putem tog portala se na gotovo istovetan način vrši i prijava/odjava preduzetnika koji vode dvojno knjigovodstvo i čiji se podaci vode u registrima i evidencijama APR ili kojima on raspolaže", dodaje se.