3. mart 2024 18:03

Ustjugova: Fiskalne deficite na ZB nastaviće da smanjuju Srbija i Severna Makedonija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ustjugova: Fiskalne deficite na ZB nastaviće da smanjuju Srbija i Severna Makedonija

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

KOPAONIK - Kopaonik biznis forum, 31. po redu, počeo je danas na Kopaoniku panelom o ekonomskim perspektivama Zapadnog Balkana, a šefica kancelarije MMF u Srbiji Julija Ustjugova je izjavila da će od zemalja na Zapadnom Balkanu fiskalne deficite nastaviti da smanjuju Srbija i Severna Makedonija.

"Očekujemo da će fiskalni deficit nastaviti da se smanjuje u Srbiji i Severnoj Makedoniji, a u drugim zemljama će se vratiti oko prethodnih nivoa, osim jedne zemlje, to je Crna Gora, gde očekujemo značajno povećanje fiskalnog deficita koje zapravo oslikava neke mere koje su sprovedene u prethodnim godinama", rekla je Ustjugova.

Ona je rekla da su, ipak, fiskalni bilansi unapređeni u većini zemalja na Zapadnom Balkanu.

Kada je reč o javnom dugu, ona je rekla da je on smanjen u proteklim godinama, ali da to ne znači da su rizici nestali.

Globalni rast u 2024. iznosiće 3,1 odsto, u Srbiji 3,3 odsto

Julija Ustjugova je izjavila danas da će ove godine globalni rast iznositi 3,1 odsto, a naredne godine 3,2 odsto, dok za Srbiju očekuju rast od 3,3 odsto ove godine, a u 2025. godini rast od čak 4,5 odsto.

"Očekujemo privredni rast Srbije u 2024. godini od 3,3 odsto. Takođe očekujemo privredni rast od čak 4,5 odsto sledeće godine. Uz to, misija MMF-a će sledeće nedelje biti u Beogradu kako bi započela razgovore za treću reviziju u okviru stendbaj aranžmana", rekla je Ustjugova Tanjugu na Kopaonik biznis forumu.

Dodala je da će MMF revidirati svoje projekcije rasta i za 2024. i 2025. godinu.

"Kada je reč o celom regionu Zapadnog Balkana, dinamika rasta je drugačija. Neke zemlje će imati sporiji rast, neke će imati veći rast. Sve u svemu, rast će se kretati od 2,5 odsto do četiri odstou regionu Zapadnog Balkana, sa prosekom od 3,3 odsto, što je upravo očekivani rast Srbije za 2024. godinu", navela je Ustjugova.