5. mart 2024 17:00

Ivailo Izvorski: Obrazovanje ključno za dostizanje ekonomije visokog dohotka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ivailo Izvorski: Obrazovanje ključno za dostizanje ekonomije visokog dohotka

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

KOPAONIK - Za male privrede, kao što je Srbija, ulaganje u obrazovanje je ključno za dostizanje ekonomije visokog dohotka, poručio je danas na Kopaonik biznis forumu glavni ekonomista Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju, Ivailo Izvorski.

Izvorski je na panelu "Težnja ka ekonomiji visokog dohotka: Izazovi i šanse za Srbiju i Zapadni Balkan", rekao da je za relativno male privrede važno da vlasti stvore podsticajno poslovno okruženje.

"Kada se krećete po trajektoriji niskih prihoda, ka srednje i visokim prihodima, ključno je obrazovanje, osnovno i srednje obrazovanje, ali i stručno u okviru srednjeg obrazovanja, kao i visoko obrazovanje", naveo je Izvorski.

Poručio je da je potrebno da svi imaju jednake šanse kada je reč o obrazovanju, a posebno mogućnost da steknu visoko obrazovanje.

On je istakao da je za dostizanje ekonomije visokog dohotka potrebno menjati institucije u svim sektorima, a posebno pravosudni sistem.

"U ovom delu sveta bitno je da svi imaju jednaki pristup i jednaka prava, kao i razvoj privatnog sektora", rekao je Izvorski.

Regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije Nikolas Markier je predstavio primer razvoja Singapura i takođe istakao da je obrazvoanje bilo ključno na tom putu.

"Obrazovanje je ključno, ali i primena zakona kako bi kriminal bio na niskom nivou. Zato su u Singapuru uspeli da privuku dosta stranih investicija. Tačno su znali koje sektore žele da razviju i to su radili po određenim parametrima, jer nemaju prirodne resurse. Njihova trajektorija razvoja je bila ciljana i osmišljena", rekao je Markier.

On je kazao da su u Singapuru, na primer, razvijali nacionalnu aviokompaniju "Singapur erlajnz" koja je bila proglašena više puta za najbolju aviokompaniju u svetu.

Zamenica izvršnog direktora Američke privredne komore Amalija Pavić je rekla da je njihovo nedavno istraživanje pokazalo da je mikro, malim i srednjim preduzećima najvažnije nezavisno pravosuđe i vladavina prava.

To je zaista reforma broj jedan za unapređenje poslovanja, naglasila je ona.