5. mart 2024 18:46

Kopaonik biznis forum: Da li treba privatizovati klubove u Srbiji?

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kopaonik biznis forum: Da li treba privatizovati klubove u Srbiji?

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

KOPAONIK - Sport je izuzetno važan za biznis, zaključak je panela pod nazivom "Uloga sporta u privredi i društvu", koji je održan danas u okviru Kopaonik biznis foruma.

Na panelu su učestvovali predsednici košarkaških klubova "Partizan" i "Crvena zvezda" Ostoja Mijailović i Nebojša Čović, direktor Nacionalnih asocijacija u UEFA Zoran Laković, sportski direktor i filmski producent Dobrivoje Tanasijević-Den Tana i novinar Slobodan Georgiev.

Panelom je moderirao Toplica Spasojević, član predsedništva Saveza ekonomista Srbije

Laković je objasnio kako se može napraviti održiv sistem finansiranja koji bi uspešan u sferi sporta.

"Postoje različiti sistemi, mislim da ovaj sistem koji sada postoji u Srbiji nije održiv, ni u profesionalnom, ni u amatareskom sportu i to mora da se menja. Meni se sviđa portugalski sistem, oni su uredili tako da je fudbal uzeo deo kolača od igara na sreću - 3,5 odsto svih prihoda u kladionicama ide u fudbal, to je negde oko 80 miliona evra", rekao je nekadašnji član Fudbalskog Saveza Srbije.

On smatra da je privatizacija dobra, ali da pre toga treba razmotriti opcije.

"Ja sam za dobrovoljnu privatizaciju. Pristalica sam nemačkog modela, da se ugovori trenera i igrača prebace na jednu kompaniju, a sve ostalo da bude pod patronatom kluba. Mislim da dobar i slovenački primer gde privreda ima 75 odsto kapitala", napomenuo je Laković.

Privatizacija je rešenje, smatra i nekada prvi čovek Fudbalskog kluba "Crvena zvezda" Den Tana.

"Morate da naplatite karte, nema besplatno ništa, treba da naučimo da zaradimo i da platimo. Ja sam u Engleskoj kao predsednik kluba dobijao dve karte, sve ostalo sam morao da platim. Ovde se hiljade karata dele besplatno", smatra Tanasijević.

Predsednik KK "Crvena zvezda" je saglasan da je privatizacija dobra opcija, ali da treba biti obazriv.

"Košarka nije profitabilan sport. Jedinu korist koja bi država mogla da ima od privatizacije je da bi time smanjila stepen ulaganja u klubove. Država će uvek ulagati, jer ti klubovi predstavljaju državu", rekao je Čović.

On smatra da treba stimulisati privredu da ulaže u sport i kao primer je naveo mađarski model, gde se ulaganje u sport odbija od poreza.

"Prostor postoji i kod akciza, npr. kod cigareta. Zamislite da se na svaku paklu cena poveća za 5 dinara, ali da od toga jedan dinar ide za sport, dinar za kulturu, dinar za obrazovanje... ", ocenio je Čović.

Prvi čovek KK "Partizan" je podsetio da je preuzeo taj klub 2017. godine, u jako teškom finansijskom stanju. Dug je, kako kaže, bio 10 miliona evra, a ukupan budžet 1,3 miliona evra.

"Usput smo postavljali sistem. Video sam šansu u prihodu od karata. Ukinuo sam besplatne karte. Tada je prihod od prodaje bio 33.000 evra, a sada je 8 miliona. Tada je samo država davala novac, jer niko od privatnika nije hteo. Država je 2017. dala 1,3 miliona, a sada četiri puta više. Ali je i klub sa nula evra prihoda došao do toga da danas imamo 14 miliona evra prihoda. Kad su došli Željko Obradović i Zoran Savić napravio sam Upravni odbor od najvećih srpskih privrednika. To su sve partizanovci koji su se okupili oko istog cilja", objasnio je Mijailović.

On smatra da "Crvena zvezda" i "Partizan" treba da dobiju najviše novca od ulaska Dubaija u ABA ligu, jer su, kaže, oni najviše podigli tu ligu i radili na njenom promociji.

"To su neki zajednički interesi i oko toga ne treba da se svađamo, da bi klubovi funkcionisali u budućnosti", rekao je Mijailović.

I Čović i Mijailović su saglasni da su "Partizan" i "Crvena zvezda" potcenjeni kad su u pitanju TV prava.

"Rivalitet postoji, ali mora da postoji i konsenzus", kaže Čović.

Mijailović je istakao da će "Zvezda" i "Partizan" ove sezone imati zajedno milion gledalaca u Areni, ali nemaju ništa od TV prava.

"Nije ovo klub Ostoje Mijalovića, nego armije ljudi. Želelo bih da 'Parizan' stalno pobeđuje 'Zvezdu', ali to se neće desiti. Košarka koja je neprofitabilnan sport, gledanija je od fudbala u Srbiji", rekao je Mijailović.

Zoran Laković iz UEFA pohvalio je Čovića i Mijailovića zbog načina na koji vode svoje klubove.

On je istakao da osnovni prihodi UEFA dolaze od TV prava, sponzorstva i ulaznica.

"UEFA zadržava samo 6,5 odsto, sve ostalo vraćamo u sistem klubova. Imamo i prihod na nivou reprezentacija, ove godine smo prihodovali 3 milijarde evra i to vraćamo Savezima. Crvena Zvezda je kao učesnik Lige Šampiona samo od UEFE prihodovala 25 miliona evra. Sa druge strane, ukupan prihod Evrolige je 55 miliona, još kad se to rasporedi na sve klubove, a ne raspoređuje se linearno", ocenio je Laković.

Laković ističe da Srbiji treba nacionalni stadion, ali da mora da se nađe način kako da se finansira.