5. mart 2024 21:13

Vlastimir Vuković: Banke u dobrom stanju, spremne da podrže i privredu i građane

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlastimir Vuković: Banke u dobrom stanju, spremne da podrže i privredu i građane

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

KOPAONIK - U Srbiji su prošle godine krediti rasli od 1,1 do 1,3 odsto, zavisno od toga da li se radi o kreditima stanovništvu ili privredi, što je skoro četiri puta manje nego 2022. godine, izjavio je danas predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke Vlastimir Vuković na panelu „Bankarski sektor: finansiranje ekonomskog oporavka“ na Kopaonik biznis forumu.

„Depoziti su porasli za 12 odsto, što je veći rast nego 2022. godine uz visoku adekvatnost kapitala od 22, 2 odsto na nivou sektora. To stvara dobru osnovu da banke u narednom periodu kreditima dodatno podrže i infrastrukturne i razvojne projekte, i privredu i stanovništvo“, rekao je on.

Kada je reč o stambenim kreditima, istakao je da su oni pali za 1,1 odsto i to zbog visoke cene samih kvadrata kao i zbog visoke referentne stope koja se vezuju pre svega za euribor.

„Zato je usporila tražnja kreditnih kupaca. Nadamo se da će u narednom periodu kamatne stope biti nešto niže i da će se i ova tražnja oporaviti“, rekao je Vuković.

Što se tiče predviđanja kada bi kamatne stope na bankarske kredite mogle početi da padaju, bankari su na panelu kao mogući period naveli drugu polovinu godine, odnosno početak te druge polovine ili mesec jul za kada se očekuje da bi Evropska centralna banka mogla da spusti svoju referentnu kamatnu stopu.

Očekivanja su da bi posle toga i kreditne aktivnosti banaka mogle biti povećane.

Naveli su i da bi banke u Srbiji trebalo više da budu uključene u investicione kredite a predsednica Izvršnog odbora, Eurobank Direktna Slavica Pavlović je ukazala da bi banke valjalo da rade na poboljšanju finansijskog znanja građana, jer kako je rekla i za banke je finansijski pismen klijent najbolji.

Prema njenim rečima podaci iz Evropske unije pokazuju da manje od 20 odsto građana ima visoko finansijsko znanje i ponašanje u skladu sa tim, a situacija kod nas je sigurno još nepovoljnija.