19. mart 2024 17:55

Dubravka Đedović Handanović: Mnogo više energetskih subvencija za građane Savskog venca

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dubravka Đedović Handanović: Mnogo više energetskih subvencija za građane Savskog venca

Foto: TANJUG/MRE/ Emilija Jovanović

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je četiri puta više domaćinstava opštine Savski venac dobilo subvencije za sprovođenje mera energetske efikasnosti u odnosu na 2022. godinu.

Minstarka je to izjavila i da će takav trend biti nastavljen tokom posete domaćinstvima sa pomenute beogradske opštine, koja su iskoristila bespovratna sredstva države i opštine i energetski unapredila svoje domove.

"Posetila sam dve porodice sa Savskog Venca koje su dobile subvencije u iznosu od 50 odsto vrednosti radova za zamenu stolarije, što je realizovano za nekoliko meseci od dana konkurisanja", navela je ona, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Istakla je da energetsko unapređenje kuća i stanova, poput zamene stolarije, osim što "povećava komfor življenja, štedi od 25 do 30 odsto toplotne energije za grejanje i može da značajno smanji račune".

Đedović Handanović je navela da su Ministarstvo rudarstva i energetike i opština Savski Venac u poslednjem javnom pozivu opredelili tri puta više sredstava za subvencije za mere energetske sanacije.

Ona očekuje i da tokom proleća budu raspisani javni pozivi tokom kojih će još 10.000 domaćinstava širom zemlje dobiti bespovratna sredstva od 50 do 65 odsto vrednosti ulaganja za energetsko unapređenje domaćinstava.

"Iskoristila sam priliku i da razgovaram sa domaćinima i predsednikom opštine o samom procesu i utisak je građana da je procedura prilično jednostavna, kao i da je izvođenje radova bilo kvalitetno i brzo", navela je ministarka.

Dodala je da kako je tokom obilaska Savskog Venca bilo reči o drugim poboljšanjima uslova života na kojima opština radi, uključujući sanaciju sportskih i drugih javnih objekata, kao i o dodatnim aktivnostima koje se organizuju za građane.

Ministarka je posetila domaćinstva sa predsednikom opštine Savski Venac Milošem Vidovićem.

"Zahvalan sam resornom ministarstvu i ministarki Đedović Handanović na dobroj saradnji i podršci u sprovođenju mera energetske efikasnosti na Savskom vencu", rekao je Vidović.

Prema njegovim rečima, ulaganje u poboljšanje energetskih karakteristika stambenih objekata doprinosi smanjenju potrošnje energije, a samim tim i uštedama u kućnom budžetu.

"Drago mi je što je interesovanje naših građana da poboljšaju energetsku efikasnost u svojim kućama i stanovima iz godine u godinu sve veće, pa građani i u narednom periodu mogu da računaju na ovaj vid podrške i zato ih pozivam da i ubuduće prate javne konkurse koje raspisuje opština", naveo je predsednik opštine.