1. april 2024 16:54

U baru "Gold gondole" na Zlatiboru postavljen mlekomat

Izvor: TANJUG

podeli vest

U baru "Gold gondole" na Zlatiboru postavljen mlekomat

Foto: TANJUG/GOLD GONDOLA

ČAJETINA - Opštinska preduzeća "Zlatiborski eko agrar" i "Gold gondola" su, u saradnji sa Inovacionim biznis centrom Zlatibor, postavili danas mlekomat i prateći suspenzor u baru Gold gondole na izlaznoj stanici gondolske žičare na Torniku.

Projekat, koji predstavlja deo šire inicijative Evropske unije i Zelene agende u Srbiji, sprovodi Program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Srbije, saopštila je opština Čajetina.

Dodatna finansijska sredstva obezbedile su vlade Švedske, Švajcarske i Srbije, u saradnji sa Ambasadom Švedske u Srbiji i Evropskom investicionom bankom.

"Trenutno se u mlekomatu nalaze proizvodi zlatiborske mlekare 'Naša Zlatka' i trudićemo se da bude zastupljeno što više proizvoda iz našeg kraja.Ovde se mogu naći i organska jaja, suvo meso u slajsima, med i sve što bude proizvedeno, a da zadovoljava propisane standarde",rekao je direktor "Zlatiborskog eko agrara" Marko Marić.

Dodao je da mlekara "Naša Zlatka" obradi 1.000 litara organskog mleka na dnevnom nivou i 2.000 litara konvencionalno proizvedenog mleka.

"Ovo organsko mleko je trenutno od poljoprivrednih proizvođača iz Jablanice, Stubla, Dobroselice i Mušveta, a u procesu konverzije na organsku proizvodnju su proizvođači iz Šljivovice i u Branešcima. Očekujemo da ćemo dodatno podstaći razvoj organske poljoprivrede na teritoriji opštine Čajetina i promovisati zdravije izbore među potrošačima", dodao je Marić.

Direktorka "Gold gondole" Bojana Božović rekla je da je cilj tog preduzeća saradnja sa opštinskim preduzećima i ustanovama na promociji zlatiborskih proizvoda.

"Mlekomat bi trebalo da bude samo jedan deo slagalice u ponudi tradicionalnih lokalnih proizvoda posetiocima Zlatibora. Cilj nam je imamo naš jestivi 'suvenir'. Gosti koji šetaju u blizini izlazne stanice ili sede u našem kafiću na Torniku, vide neku od krava koje vrlo često prolaze pored gondole i znaće da je to mleko upravo od tih krava. Da to nije neka priča ili bajka i da je to zaista tako", zaključila je Božanić.