3. april 2024 11:38

Momirović: Srbija će uvek stajati uz Republiku Srpsku, moramo jačati trgovinsku saradnju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Momirović: Srbija će uvek stajati uz Republiku Srpsku, moramo jačati trgovinsku saradnju

Foto: TANJUG/MUST/ ĐORĐE KRSTIĆ

BANJALUKA - Politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića je takva da će Srbija uvek stajati uz Republiku Srpsku poštujući Dejtonski sporazum i uvažavajući suverenitet Bosne i Hercegovine (BiH), izjavio je danas ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović nakon sastanka sa ministrom trgovine i turizma Republike Srpske Denisom Šulićem.

"Izazovi pred našim narodom danas su veliki, kao što je često bio slučaj kroz istoriju. Kroz ceo 20. vek smo se borili za opstanak i za političku nezavisnost i kako smo uspeli tada, uspećemo i pod aktuelnim rukovodstvom da sačuvamo mir, obezbedimo ekonomski napredak i sačuvamo sve ono što su generacije pre nas postigle", rekao je on.

Istakao je da rukovodstva Srbije i Republike Srpske moraju da nađu prostor za dalji ekonomski rast i razvoj, uz dodatno produbljivanje trgovinske saradnje, saopštilo je ministarstvo.

"Važno je da nastavimo da radimo na rešavanju praktičnih problema sa kojima se suočavaju kompanije sa obe strane Drine. Moramo da nastavimo dodatnu podršku velikim investicijama u infrastrukturne projekte", naglasio je Momirović.

Dodao je da je na sastanku bilo reči i o CEFTA sporazumu, kao i o "Otvorenom Balkanu" jer je prema njegovim rečima fundamentalni interes Srbije jače ekonomsko povezivanje na celom Balkanu, a ono donosi dobro svim narodima u Jugoistočnoj Evropi.

Naveo je da se na sastanku razgovaralo i o budućem EXPO 2027. u Beogradu koji predstavlja i ogromnu šansu za predstavljanje privrednih potencijala Republike Srpske i Federacije BiH.

"Činjenica da je Beograd domaćin najznačajnije svetske izložbe najbolje govori o ozbiljnosti i odgovornosti politike rukovodstva Srbije na međunarodnom planu. EXPO 2027. je prestižna međunarodna manifestacija koja predstavlja veliku šansu kako za kompanije iz Srbije, tako i za kompanije iz BiH", zaključio je Momirović.

On će tokom dana otvoriti Međunarodni sajam privrede u Banjaluci i obići štand na kome su predstavnici kompanija iz Srbije.