3. april 2024 19:16

Dubravka Đedović Handanović: Počela sa radom nova toplana na biomasu u Majdanpeku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dubravka Đedović Handanović: Počela sa radom nova toplana na biomasu u Majdanpeku

Foto: Tanjug/video

MAJDANPEK - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas, tokom obilaska novoizgrađene toplane na biomasu u Majdanpeku, da će to dovesti velikog umanjenjenja štetnih emisija.

"Ovom toplanom izbacujemo mazut iz upotrebe u Majdanpeku, emisije sumpor-dioksida biće u potpunosti eliminisane, a emisije ugljen-dioksida smanjene za 93 odsto", navela je ona.

Ministarka je naglasila da je ovaj projekat završen u rekordnom roku.

"Pre nekoliko meseci bila sam ovde kada se na terenu ništa nije nalazilo, dok sada vidimo izgrađenu toplanu, trafostanicu i ugrađenu opremu”, rekla je ministarka.

Dodala je da su u izgradnji toplane učestovale domaće kompanije, kao i domaća oprema, koja je ugrađena i napomenula da je to važno zbog upošljavanja domaće privrede u celom lancu vrednosti.

Đedović Handanović je navela da je Majdanpek četvrta lokalna samouprava u Srbiji u kojoj je izgrađena toplana na biomasu kroz program Ministarstva sa nemačkom razvojnom bankom КfW i donacijom Švajcarske.

Pre Majdanpeka nove toplane na biomasu izgrađene su u Malom Zvorniku, Priboju i Novom Pazaru i ukupno je u sve četiri lokalne samouprave uloženo 26,75 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

"Završetkom ovih toplana otklanjamo višedecenijski problem zagađenja vazduha, korišćenje fosilnih goriva, prelaskom na obnovljive izvore energije kao što je biomasa", rekla je ministarka.

Ona je dodala da je ukupna vrednost investicije u Majdanpeku 5,5 miliona evra, a da su radovi na toplani završeni pre mesec dana, pre ugovorenog roka, kao što je i najavljeno.

Ministarka je ukazala da je dogovoren nastavak saradnje sa КfW bankom u drugoj fazi ovog programa, vrednoj 32 miliona evra.

"Do sada su šest gradova i opština potvrdili zainteresovanost za učešće u programu - Prijepolje, Bajina Bašta, Niš, Rača, Novi Pazar, Majdanpek, što će doprineti daljem smanjenju emisija štetnih emisija gasova, kao i gubitaka na mreži", rekla je ministarka i navela da je u toku priprema projekata, dok će njihova realizacija početi već sledeće godine.

Podsetila je da je za trajnije uštede država obezbedila novac da podrži građane da smanje potrošnju u svojim domaćinstvima tako što će zameniti vrata i prozora, poboljšati izolaciju, zameniti kotlove ili postaviti solarne panele.

"Na prošlogodišnji javni poziv prijavilo se oko 560 ljudi, pa je opština (Majdanpek) izdvojila veći iznos subvencija nego što je propisano programom", istakla je ona.

Ministarka je poručila da očekuje da će svi prijavljeni građani dobiti subvencije a oni koji nisu stigli da se prijave, moći će to da urade ove godine, tokom leta, kada se bude raspisao novi javni poziv.

Predsednik opština Majdanpek Dragan Popović rekao je da zahvaljujući novoj toplani na biomasu to mesto postaje ekološki čisto s obzirom na to da se mazut više neće koristiti u daljinskom grejanju.

"Izgradnjom nove toplane na biomasu u Majdanpeku, sve se menja s obzirom da smo u prethodnom periodu imali probleme sa grejanjem i mazutom koga je bilo teško nabaviti", napomenuo je Popović.

On je objasnio da je Majdanpek opština koja je više od 70 odsto pošumljena i da je stoga bilo logično da su se opredelili da koriste drvnu sečku za grejanje, zahvaljujući kojoj se eliminiše zagađenje i smanjuju troškovi za 50 odsto.

On je dodao da je grejanje u Mandapeku stabilno 24 sata i da će u narednom periodu biti rekonstruisana toplovodna mreža.