4. april 2024 15:49

Đedović Handanović: Rio Tinto nije imao aktivnosti nakon što je stavljena tačka na "Jadar"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović Handanović: Rio Tinto nije imao aktivnosti nakon što je stavljena tačka na "Jadar"

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas, povodom navoda pokreta "Marš na Drinu" da je kompanija Rio Sava potrošila više od 162 miliona evra na konsultacije u protekle tri godine, da se ništa nije promenilo nakon što je stavljena tačka na projekat "Jadar".

Prema njenim saznanjima, kako je rekla, kompanija Rio Tinto nije imala nikakve aktivnosti nakon što je projekat stopiran.

"Čuli smo da je bilo nekih smanjenja zaposlenih, ali svakako ono što sam ja više puta rekla jeste da nama treba jedan aktivan, informisan dijalog o tome šta nam bilo koji projekat iz rudarstva donosi u smislu povećanja našeg privrednog rasta, našeg bruto domaćeg proizvoda, razvoja čitavih regiona gde su određeni projekti locirani. Naravno i novih zapošljavanja, povećanja zarada, uplata, a sve u cilju da se ljudima obezbedi poslova u mestima u kojima žive", rekla je Đedović Handanović.

U tom smislu, kako je navela, država razmišlja i o kritičnim mineralnim sirovinama kojima smo bogati, a koje još uvek ne ekspolatišemo.

"Treba da sagledamo sve koristi i sve potencijalne izazove, a što se zakonske regulative tiče, jasno je da sva načela i predispozicije koje jedan projekat treba da ispuni, on to mora da učini. Nažalost, kada je ovaj projekat u pitanju nismo imali ni priliku da vidimo sve te studije, argumente i svu pripremu, koja je bila neophodna da bi mogli da imamo jedan takav dijalog i da bi uopšte država mogla da sagleda šta je to što se predlaže i da li je to adekvatno", rekla je ministarka.

Istakla je da će država nastaviti da podiže standarde u rudarstvu, kao i da su međunarodni standardi značajno razvijeni u poslednjih par godina.

"Kompanija konkretno o kojoj pričate je ovde poslednjih 20 godina i mi moramo da donosimo odgovorne odluke. Danas verujte ništa ne možete da proizvedete u bilo kojoj razvijenoj državi što nije u skladu sa načelima i ekologije i socijalne zaštite", kazala je Đedović Handanović.

Naglasila je da finansijske institucije i korporacije ne mogu ni jedan proizvod da prodaju ukoliko njihovi proizvodi ne ispunjavaju ESG standarde (zaštita životne sredine, društvena odgovornost i odgovorno upravljanje).

Nakon protesta u vezi sa projektom "Jadar" i kompanijom Rio Tinto, odnosno njenom ćerkom firmom u Srbiji, ekološke organizacije okupljene oko Ekološkog ustanka, SEOS-a, Otvorene građanske platforme "Akcija" i ostalih predale su zahtev Vladi 12. januara 2022. čime su zahtevali ukidanje uredbe Vlade o prostornom planu "Jadar".

Vlada Srbije, krajem januara 2022. godine, ukinula je Prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar" čime su poništene sve dozvole, rešenja i odluke u vezi sa "Rio Sava eksplorejšn" kompanijom.