8. april 2024 11:33

Mali: Srbija je na korak od investicionog rejtinga, svi investitori dobrodošli

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mali: Srbija je na korak od investicionog rejtinga, svi investitori dobrodošli

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija na korak od investicionog rejtinga i da su svi investitori dobrodošli, kao i francuski, sa kojima sarađujemo na nekim od najvažnijih projekata kao što su izgradnja metroa u Beogradu, upravljanje srpskim aerodromom “Nikola Tesla”, izgradnja energane i saniranje deponije u Vinči.

On je u objavi na svom fejsbuk nalogu naveo da planovi ulaganja u Aerodrom "Nikola Tesla" dostižu milijardu i po evra, a da je do kraja prošle godine već uloženo 285,6 miliona evra.

Mali je u odgovoru Dušanu Nikeziću iz Stranke slobode i pravde napisao da je deponija Vinča pre ugovora o javno-privatnom partnerstvu bila crna tačka na evropskom kontinentu.

"Danas se taj problem, koji ste mogli i vi da rešite ali niste, rešava. Napravljeno je postrojenje koje omogućava da iz otpada nastaje energija, a deponija se sanira. I to je možda dobra metafora za ovu našu “filmsku” priču", napisao je Mali.

Dodao je da je prijateljstvo dve zemlje rezultiralo projektima korisnim po Srbiju, dok je politika koju zastupa Nikezić, ostavljena na deponiji istorije

Istakao je i da niko nikada nije planirao niti pominjao privatizaciju EPS-a.

"Da ponovmo još jednom, pošto mu je teško da zapamti-niko nikada nije planirao, niti pominjao privatizaciju EPS-a, Nikeziću. Jel vas nije sramota da toliko lažete?! To bi bila kvalitetna naučna fantastika. Lako mi je da zamislim njegovo ostvarenje pod nazivom, “Večera sa investitorima”, gde se on u krupnom kadru znoji više nego na tv duelu i sa velikom mašnom donosi Srbiju umotanu ispod pazuha uz reči - “Poklanjam vam ovo parče zemlje i EPS” ,napisao je Mali.

Dodao je da smo dalje nažalost, već videli pre 12 godina, jer je, kako je naveo, u tom filmu glavni glumac, paradoksalno, negativac i profitiraju njegove firme i firme njegovog oca, konsultantski biznis “Ces Mekon” cveta - dok Srbija vene.

" I dok se na račune njegovog šefa Dragana Đilasa sliva 619 miliona evra, do kraja tog filma, Srbija tone u bankrot, jer te 2012. u kojoj je smeštena radnja Nikezićevog filma, nema na računu ni dovoljno novca za isplatu penzija, nema investitora koji bi otvorili radna mesta i fabrike, pa građani grcaju u nezaposlenosti koja dotiže 25,9 odsto, a penzije prosečne jedva prebacuju 200 evra dok su plate neznatno “bolje” sa oko 300 evra", naveo je on.

Ocenio je da to nije čak ni naučna fantastika, već više horor i mučan film koji su, građani Srbije gledali i sećaju ga se odlično.

Dodao je da je najvažnije, što taj film više nećemo gledati.

"Ali, u ovim godinama kada se Nikezić opet bori da nešto snima, pošto je izbačen iz režiserske fotelje pre 12 godina, daje filmske kritike svega što je uspešno u Srbiji u prethodnoj deceniji. Srbija, Nikeziću, nije više zemlja iz tog filma. To je danas zemlja koja se od vaših 33 milijarde evra BDP-a u 2012. popela na gotovo 70 milijardi evra svega proizvedenog u jednoj godini, na prosek plata od skoro 820 evra i penzija od 390, sa realno ostvarivim ciljem da do 2027. dodjemo do prosečnih 1.400 evra plata i 650 evra penzija i minimalne zarade", naveo je Mali.

Istakao je da sadašnja vlast ne pravi filmske zaokrete u kojima publika na kraju plače nego vodi Srbiju kroz ekonomski preporod koji traje već 12 godina i koji privlači investitore.

Direktne strane investicije su prošle godine iznosile 4,5 milijardi evra i otvorile su više od 500.000 novih radnih mesta čime je nezaposlenost spuštena na oko devet procenata, uz tendenciju daljeg pada i nastavka razvoja.

"Ne, nećemo stati sada kada smo pronašli model razvoja i izvor rasta, a to znači da imamo i predsednika države koji je ugledan državnik koga poštuju predsednici drugih zemalja, uvažavaju sve relevantne međunarodne institucije i organizacije jer ima o čemu sa njima da razgovara, jer vide želju da njegovoj zemlji donese dobre vesti, jer se bori za dalji rast. Ako vam smeta i poseta Francuskoj i njegov susret sa predsednikom te zemlje Emanuelom Makronom, morate pre bilo kakve neosnovane kritike bar znati da je Srbija danas na korak od investicionog rejtinga i da su svi investitori dobrodošli, pa i francuski", naglasio je on.

Dodao je da je svako ko doprinosi rastu i otvara nova radna mesta, donosi nove tehnologije dobrodošao u Srbiju, koja će sa izgradnjom EXPO kompleksa postati najveće gradilište u Evropi i u kojoj će se 2027. godine predstaviti celom svetu.