9. april 2024 13:17

Dušan Protić: Poglavlje 8 sadrži neispunjena merila iz oblasti državne pomoći

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dušan Protić: Poglavlje 8 sadrži neispunjena merila iz oblasti državne pomoći

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Poglavlje 8 već duže vreme ne beleži veliki napredak u konkretnim koracima, izjavio je danas Dušan Protić iz Centra za evropsku politiku i dodao da kada je reč o ispunjavanju merila za otvaranje poglavlja postoji određeni broj neispunjenih merila i da se sva tiču oblasti kontrole državne pomoći.

On je u izjavi za medije uoči sednice Radne gupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) za Poglavlje 8 - Politika konkurencije istakao da je deo koji se odnosi na zaštitu konkurencije ocenjen kao zadovoljavajući, a da je u delu koji se odnosi na oblast kontrole državne pomoći ostalo dosta otvorenih pitanja.

"Donet je novi zakon o kontroli državne pomoći, osnovana je nezavisna samostalna komisija za kontrolu državne pomoći i ona je dosta učinila na usklađivanju i podzakonskih akata i na prilagođavanju prakse. Međutim opet nedostaje nekoliko elemenata kako bi Evropska komisija dala ocenu da su u potpunosti ispunjena sva merila za otvaranje tog poglavlja", rekao je Protić.

Dodao je da je reč o najtežem poglavlju u klasteru 2, gde postoji i niz drugih poglavlja 1, 3, 4, 6, 28 na koja utiče ovo poglavlje.

"Činjenica da ovde postoji zastoj sa otvaranjem, utiče na ova druga poglavlja gde smo ostvarili određeni napredak poslednjih godina gde su čak usvojene pregovaračke pozicije u pojedinim poglavljima i onda se sve to dovodi u vezu u skladu sa idejom da se klaster otvori istovremeno i u celini", naveo je on.

Istakao je da se nada da nadležni iz komisije za kontrolu državne pomoći čine koliko mogu da se ispune ti zahtevi, ali da za sada to nije dovoljno.

"Potrebno je više pažnje i nadamo se da će nova vlada na to da obrati pažnju kako bi uslovi bili ispunjeni i kako bismo poglavlje 8 pomerili sa mrtve tačke", istakao je Protić.

On je rekao i da je Centar za evropsku politiku pre dve nedelje podneo inicijativu za pokretanje postupka ispitivanja povrede konkurencije na tržištu mobilnih operatera.

Prema njegovim rečima sva tri operatera mobilne telefonije su u aprilu i martu istovremeno ili gotovo istovremeno povećala cene i to u sličnom procentu, što su indikatori koji ukazuju na moguću povredu konkurencije.

"Ne tvrdimo da je reč o povredi već da su se stekli uslovi za pokretanje postupka za ispitivanje povrede", naveo je on.