10. april 2024 12:29

Osobe s invaliditetom i dalje nailaze na prepreke u potrazi za poslom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Osobe s invaliditetom i dalje nailaze na prepreke u potrazi za poslom

Foto: Shutterstock.com/Virrage Images, ilustracija

BEOGRAD - Prvi forum poslodavaca i praktikanata u okviru programa "Radna praksa za mlade sa invaliditetom" okupio je danas 20 poslodavaca i 22 praktikanta, koji su zaključili da i pored usvojenih mera kojima se podstiče zapošljavanje osoba sa invaliditetom i dalje postoje brojni izazovi i prepreke s kojima se oni susreću.

Glavne prepreke odnose se na nepovoljnu obrazovnu strukturu, nedostatak pristupa jednakim mogućnostima za obrazovne obuke i prakse, kao i nedostatak prilika za sticanje veština neophodnih za određene poslove.

Programska direktorka Foruma mladih sa invaliditetom Slađana Lević istakla je važnost sveobuhvatne podrške za zapošljavanje osoba sa invaliditetom (OSI) u okviru projekta "Posao po meri" kroz karijerno vođenje i savetovanje i portala za zapošljavanje OSI.

"Kroz ovaj program unapređuju se šanse za zapošljavanje mladih s invaliditetom, kroz praktično iskustvo i sticanje znanja, a poslodavcima se pruža prilika da primene inkluzivne procedure u procesu regrutacije i selekcije kandidata", rekla je Lević.

Direktorka misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Bruk Ajšam naglasila je da sve veći broj poslodavaca prepoznaje talente i potencijale osoba sa invaliditetom.

"Želimo da zahvalimo tim poslodavcima, jer su pokazali da se kroz uključivanje osoba s invaliditetom u radne timove poslovanje može učiniti jačim. Nadam se da će ovaj program stažiranja postati efikasan model, koje će i druge kompanije u Srbiji slediti", poručila je Ajšam.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje blizu 11.000 osoba sa invaliditetom u Srbiji je nezaposleno.

Praktikantkinja na poziciji Saradnik u HR timu u kompaniji "Mona" Teodora Palinkaš navela je da je za nju iskustvo na ovoj praksi bilo izuzetno pozitivno i značajno za dalji karijerni put.

"Verujem da će mi to olakšati potragu za stalnim poslom", rekla je Palinkaš, koja je po struci psiholog.

Menadžerka akvizicije talenata u kompaniji PepsiCo Vilena Višnjić rekla je da je ova kompanija ušla u program kako bi svoju organizaciju učinili inkluzivnijom.

"Želimo da se na aktivan način borimo protiv predrasuda, stereotipa, neinformisanosti i potencijalne diskriminacije", poručila je Višnjić.

Skup je organizovao Forum mladih sa invaliditetom, koji se bavi unapređenjem kvaliteta života i položaja u društvu osoba sa invaliditetom od 2005. godine, a do sada je Forum realizovao više od 80 projekata sa više od 3.000 direktnih korisnika.

Program je deo četvorogodišnjeg projekta "Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom", koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), Forum mladih sa invaliditetom, zajedno sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, Karitasom Srbije, Smart kolektivom i Centrom za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije

Program se realizuje u 20 preduzeća, u šest gradova u Srbiji, gde na radnim mestima trenutno 22 mladih sa invaliditetom stiču različita znanja i iskustva.