18. april 2024 18:50

Siniša Mali: Srpska ekonomija raste-u prvom kvartalu 4,3 ili 4,4 odsto, javni dug 47,6 odsto

Izvor: TANJUG

podeli vest

Siniša Mali: Srpska ekonomija raste-u prvom kvartalu 4,3 ili 4,4 odsto, javni dug 47,6 odsto

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO FINANSIJA

VAŠINGTON - Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu da je imao odličan sastanak sa predstavnicima Konstituence u MMF koju predvodi Švajcarska i istakao da srpska ekonomija raste i da se očekuje da privredni rast Srbije u prvom kvartalu bude 4,3 ili 4,4 odsto, kao i da javni dug naše zemlje trenutno iznosi 47,6 odsto BDP-a.

"Imali smo priliku da predstavimo ekonomske rezultate iz prethodne godine, šta smo sve u Srbiji uradili, naravno i šta planiramo da uradimo u narednom periodu. Naša ekonomija raste, to je bio važan podatak za sve one koji su učestvovali u ovoj diskusiji - prošle godine 2,5 odsto rasta, sad u februaru 5,9 odsto. Dakle, očekujemo prvi kvartal da bude 4,3 ili 4,4 odsto, a ukupno ove godine 3,5 odsto", rekao je Mali za Tanjug u Vašingtonu.

Dakle, uprkos globalnim izazovima, naša ekonomija raste i to je možda i prva i najvažnija poruka, naglasio je ministar Mali, koji je započeo sastanke u okviru trodnevnog učešća na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke. Istakao je da smo pri tome sačuvali makroekonomsku stabilnost i da javni dug u odnosu na BDP, na današnji dan iznosi 47,6 odsto.

"Dakle, daleko ispod nivoa Mastrihta, daleko ispod proseka evrozone, koja je negde na oko 89 odsto. Imamo rekordne strane direktne investicije, imamo rekordno nisku nezaposlenost, a rekordno visoku zaposlenost, držimo naš deficit pod kontrolom, a inflacija je u opadanju i imamo rekordne devizne rezerve", naveo je Mali.

MMF dao dodatnu podršku daljem razvoju i reformama i programu "Srbija 2027"

Siniša Mali razgovarao je danas u Vašingtonu, na odvojenim sastancima, sa zamenikom direktora Međunarodnog monetarnog fonda Bo Lijem i direktorom Departmana za Evropu MMF-a Alfredom Kamerom i istakao da je MMF dao dodatnu podršku daljem razvoju i reformama u Srbiji, kao programu "Srbija 2027". Mali je rekao za Tanjug da su to bili veoma dobri i konstruktivni sastanci na kome su visoki zvaničnici dali veliku podršku za sve ono što je Srbija uradila u prethodnom periodu.

"Naravno i velika podrška za dalje naše napore da razvijamo našu ekonomiju. Ali su tri veoma važne stvari koje je gospodin Bo Li rekao i koje želim da podelim sa građanima Srbije. Dakle, prva je da je svetska ekonomija usporila svoj rast, ali da se izbegla puna recesija, što je za nas veoma važno. Srbija raste brže nego ostale zemlje, ali važno je da i ostale rastu, dakle da ne bude recesije u tim zemljama i to je zaključak MMF koji je za nas takođe veoma važan", rekao je Mali.

Preneo je da je drugi zaključak bio da je ova kriza pokazala da neke zemlje umeju i znaju bolje da reaguju na krizu, a neke ne. "I da je Srbija jedna od onih koje su mnogo bolje reagovale na krizu, čak i u odnosu na razvijenije i bogatije zemlje nego što je ona. I treće, da postoji veliki broj izazova u srednjem roku za ceo svet, uključujući i Evropu i Srbiju. I da moramo da budemo veoma pažljivi i vodimo računa o svakom dinaru. Ali, sa druge strane je naša strategija ulaganja u infrastrukturu, dakle dalja izgradnja puteva, brzih pruga, ulaganje u naše zdravstvo, naučno-tehnološke parkove, u naše obrazovanje", naveo je Mali.

Ističe da je to jedina strategija koja na dugi rok može da doprinese daljem rastu našeg BDP-a i daljoj stabilnosti koja je pak neophodna za povećanje plata i penzija. "Dakle, sve što smo do sada uradili, dobro smo uradili, ono sa čime moramo da nastavimo, osim stvari koje sam rekao, jeste dalja reforma javnih preduzeća. Moramo da završimo i reformu Poreske uprave, moramo da radimo na tome da povećamo produktivnost, dakle da sa što više novih tehnologija, inovacija i uvođenjem veštačke inteligencije - Srbija ne zaostaje nego da krenemo i korak ispred drugih", naveo je Mali za Tanjug.

On je naglasio da je to ono što Srbija već radi i da je danas dobio potvrdu da radimo dobro i da moramo da nastavimo u narednom periodu. Kaže da danas ima veoma važan sastanak sa agencijom za kreditni rejting Standard end Purs i Multilateralnom agencijom za osiguranje investicija (MIGA).

"To je korporacija u Americi koja osigurava velike kredite i hoće da dalje osigurava kredite za ulaganja u Srbiju. Dakle, dobro prolazimo, imamo šta da kažemo, imaju čime da se ponose građani Srbije. Naša zemlja je primer kako treba voditi odgovornu ekonomsku politiku. Naravno na svimanama je da ostvarimo projekat Srbija 2027, da završimo izgradnju novog Ekspa, da budemo dobri domaćini 2027. godine i da dostignemo taj cilj od 100 milijardi evra BDP-a te godine", istakao je Mali. 

Srbija najkasnije sledeće godine dobija "investicioni rejting"

Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu da je imao odličan sastanak sa predstavnicima Konstituence u MMF koju predvodi Švajcarska i istakao da srpska ekonomija raste i da se očekuje da privredni rast Srbije u prvom kvartalu bude 4,3 ili 4,4 odsto, kao i da očekuje da naša zemlja najkasnije sledeće godine dobije "investicioni rejting".

Naglasio je u izjavi za Tanjug da je javni dug Srbije trenutno iznosi 47,6 odsto BDP-a. "Imali smo priliku da predstavimo ekonomske rezultate iz prethodne godine, šta smo sve u Srbiji uradili, naravno i šta planiramo da uradimo u narednom periodu. Naša ekonomija raste, to je bio važan podatak za sve one koji su učestvovali u ovoj diskusiji - prošle godine 2,5 odsto rasta, sad u februaru 5,9 odsto. Dakle, očekujemo prvi kvartal da bude 4,3 ili 4,4 odsto, a ukupno ove godine 3,5 odsto", rekao je Mali.

Dakle, uprkos globalnim izazovima, naša ekonomija raste i to je možda i prva i najvažnija poruka, naglasio je ministar Mali. Istakao je da smo pri tome sačuvali makroekonomsku stabilnost i da javni dug u odnosu na BDP, na današnji dan iznosi 47,6 odsto. "Dakle, daleko ispod nivoa Mastrihta, daleko ispod proseka evrozone, koja je negde na oko 89 odsto. Imamo rekordne strane direktne investicije, imamo rekordno nisku nezaposlenost, a rekordno visoku zaposlenost, držimo naš deficit pod kontrolom, a inflacija je u opadanju i imamo rekordne devizne rezerve", naveo je Mali.

Ministar je naglasio da imamo i rekordne rezerve u zlatu i da je kurs dinara i dalje stabilan.

"Dakle, to su ogromni uspesi koje je srpska ekonomija uspela da napravi u poslednjih par godina i naravno, nijedan od tih uspeha nije prošao nezapaženo", naveo je Mali. Istakao je da će danas biti veoma važni razgovori sa zamenikom direktora MMF-a Bo Lijem i sa direktorom Departmana za Evropu MMF-a Alfredom Kamerom, ali i predstavnicima rejting agencije "Standard and Poor΄s".

"Pokušaćemo da vidimo na koji način da i dalje raste naša Srbija, u smislu da ubrzamo naš rast kada su sve privredne grane u pitanju i kako Međunarodni monetarni fond može da nam u tome pomogne. I na kraju dana možda i najvažniji sastanak, bar za mene, a to je sastanak sa S&P, jedno od tri najveće kreditne rejtinge agencije u svetu. Mi smo, Srbija, po njihovom izveštaju od pre samo dve nedelje jedan mali korak od investicinog rejtinga. Hoćemo da naprijemo i taj jedan mali korak da se pridružimo u grupi zemalja najrazvijenijih i najzdravijih ekonomija sveta", naglasio je Mali.

To je za građane Srbije, ističe, veoma važno jer su nam onda niži troškovi zaduživanja i imaćemo veći broj investitora. Kako kaže, kada su preduzeća u pitanju biće krediti sa nižom kamatnom stopom, što znači više investicija i nova radna mesta.

"Novo zapošljavanje, veće plate, više novca u budžetu, samim tim i veće penzije. Dakle, to je za nas veoma važno i najvažniji možda cilj moje posete Vašingtonu je da vidim na koji način i koji su to tačno koraci, šta moramo da uradimo da dobijemo taj investicioni rejting što pre, ja se nadam, najkasnije već sledeće godine", rekao je Mali.

Ističe da se naše akcije i obveznice dobro trguju imajući u vidu činjenicu sve pomenute podatke. "Hoćemo da napravimo još taj jedan mali korak za nas veoma važan i to bi bila kruna svih ekonomskih reformi koje sprovodimo, kruna svega što radimo i veliki plus i podstrek za dalji rast naše ekonomije", naglasio je Mali.

Ističe da se rast BDP-a u poslednjem kvartalu prošle godine ubrzao na 3,8-3,9 odsto, a u februaru ove godine na 5,9 odsto. "Polako, ali sigurno naša ekonomija ubrzava. Nakon i uprkos svim izazovima od korone, energetske krize, sukoba, Ukrajini sukoba, u Gazi, Izraelu danas, dakle uprkos svemu tome raste nam ekonomija. Najvažnija stvar za naše građane i za našu Srbiju je da nastavimo da rastemo", poručio je Mali.

Istakao je da je veoma važan program Srbija 2027. i Ekspo. "Dakle, da uložimo tih 18 milijardi evra dodatnih i u putnu i železničku infrastrukturu, kao i u inovacije i u obrazovanje, ali u zdravstvo i u kulturu, dakle u sve ono što postiže rast naše ekonomije, jer samo na takav način održavamo i rast plata i rast penzija, dajemo mogućnost da se podigne u što kraćem vremenskom periodu kvalitet života našeg građana, ali i s druge strane činimo našu ekonomiju atraktivnijom, čime je otvaramo za nove fabrike, nove investitore, nova radna mesta. I to je taj jedini održivi način razvoja jedne privrede", naveo je Mali.

Srbija to već par godina unazad očigledno dobro radi, kaže i dodaje da je cilj da idemo još brže u razvoju. "Svi investitori, kada razgovaramo sa njima, kažu da je Srbija, što se njih tiče po svim indikatorima i ekonomiji zemlja sa investicionim rejtingom. S druge strane, kada pogledate naše obveznice, dakle sve se trguju imajući u vidu da je Srbija zemlja koja već praktično ima taj rejting. Dakle, sve su to preduslovi. Ono što nam samo nedostaje je formalna potvrda najmanje dve od tri najveće kreditne rejting agencije. Videću se danas sa Standard and Pursom i sa agencijom Mudis sutra. Razgovaraću sa velikim brojem investitora, tačno da vidimo šta je još neophodno da oni prepoznaju formalno sav ovaj uspeh Srbije koji smo stvorili u proteklih nekoliko godina", naveo je Mali. Ističe da Srbija ulazi u red malog broja najrazvijenijih, najsigurnijih zemalja za investicije - najbezbednijih i najatraktivnijih. "I to je onda, kako bih rekao, šlag na tortu za sve što smo do sada uradili, ali i veliki, veliki postrek i osnova za dalji rast naše ekonomije", naveo je Mali.

Prolećni sastanak MMF-a i Svetske banke počeo je u ponedeljak, 15. aprila i traje do subote, 20. aprila, a diskutovaće se o svetskoj ekonomskoj perpsektivi, iskorenjivanju siromaštva, ekonomskom razvoju i efikasnosti pomoći.

Siniša Mali započeo sastanke u Vašingtonu, sastao se s predstavnicima Konstituence

 Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas u Vašingtonu, u okviru trodnevnog učešća na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke, sa predstavnicima Konstituence Švajcarske u MMF.

Ministar Mali je tako započeo sastanke koje će imati sa rukovodstvom MMF-a i Svetske banke, sa brojnim investitorima i predstavnicima međunarodnih rejting agencija, sa kojima će razgovarati o ekonomskoj politici Srbije, našim makroekonomskim pokazateljima i očekivanjima za naredni period, investicijama i privrednom ambijentu u Srbiji.

Mali je u zgradi Svetske banke razgovarao sa predstavnicima Konstituence čiji je Srbija član i preko koje ostvaruje svoje pravo glasa u MMF-u i Svetskoj banci od decembra 2000. godine,

To je izborna grupacija, a zemlje članice koje čine Konstituencu u MMF su: Švajcarska, Poljska, Srbija, Turkmenistan, Kazahstan, Azerbejdžan, Kirgizija, Tadžikistan i Uzbekistan.

Mali će kasnije danas između ostalih razgovarati sa zamenikom direktora MMF-a Bo Lijem, direktorom Departmana za Evropu MMF-a Alfredom Kamerom, predstavnicima rejting agencije "Standard and Poor΄s" i potpredsednikom MIGA Džunaidom Kamalom Ahmadom.

Prolećni sastanak MMF-a i Svetske banke počeo je u ponedeljak, 15. aprila i traje do subote, 20. aprila, a diskutovaće se o svetskoj ekonomskoj perpsektivi, iskorenjivanju siromaštva, ekonomskom razvoju i efikasnosti pomoći.

Skup u Vašingtonu okuplja guvernere centralnih banaka, ministre finansija i razvoja, članove parlamenata, rukovodioce privatnog sektora, predstavnike organizacija civilnog društva i akademike kako bi razgovarali o pitanjima od globalnog značaja.

Diskutuje se o najurgentnijim pitanjima svetske ekonomije i uticaju ratova, pre svega, u Ukrajini i Gazi na finansijsku stabilnost u svetu.

Pored toga, razgovaraće se o urgentnim pitanjima sa kojima se suočava globalna ekonomija, kao što su potreba za postizanjem potpunog oporavka, rešavanje ranjivosti duga u zemljama sa niskim nivoom dohotka i suočavanje sa novonastalim rizicima.

 

Mali se u Vašingtonu sastao čelnicima MMF Bo Lijem i Kamerom

 Siniša Mali razgovarao je danas u Vašingtonu, na odvojenim sastancima, sa zamenikom direktora Međunarodnog monetarnog fonda Bo Lijem i direktorom Departmana za Evropu MMF-a Alfredom Kamerom.

"Pokušaćemo da vidimo na koji način da i dalje raste naša Srbija, u smislu da ubrzamo naš rast kada su sve privredne grane u pitanju i kako Međunarodni monetarni fond može da nam u tome pomogne", rekao je Mali pred početak sastanka.

Na sastancima Malog sa visokim zvaničnicima MMF prisustvovao je i šef Misije MMF za Srbiju Donal Mekgetigan.