26. april 2024 11:49

Završena distribucija vaučera u okviru FAO programa za pogođene poplavama 2023. godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Završena distribucija vaučera u okviru FAO programa za pogođene poplavama 2023. godine

Foto: FAO Projektna kancelarija u Srbiji

BEOGRAD - Završena je distribucija finansijske podrške u okviru Programa tehničke pomoći Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) za hitan odgovor nakon poplava 2023. godine.

U okviru FAO Programa tehničke podrške za hitan odgovor, a u partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, najugroženijim poljoprivrednim gazdinstvima koja su pretrpela štetu nakon prošlogodišnjih poplava, dodeljena je finansijska podrška u vidu vrednosnih vaučera vrednosti od po 66.000 dinara, saopštio je danas FAO.

Vaučeri mogu da se upotrebe za kupovinu robe i proizvoda namenjenih poljoprivrednoj proizvodnji, uključujući seme, sadni materijal, đubrivo, poljoprivredne alate i opremu, kao i rezervne delove i materijal za popravku poljoprivrednih mašina.

Podrška je pružena poljoprivrednim gazdinstvima iz Trstenika, Varvarina, Ćićevca, Kuršumlije, Brusa, Ćuprije, Ražnja, Aleksinca, Doljevca i Rekovca.

U ovih 10 opština ukupno 327 gazdinstava sa više od 1.300 članova je dobilo pomoć da obnove proizvodnju nakon prošlogodišnjih elementarnih nepogoda.

Poplave u 2023. godini pogodile su 56 opština, pretežno u centralnoj i južnoj Srbiji, nanevši veliku štetu infrastrukturi i poljoprivrednom zemljištu.

Sa ciljem da pruži neophodnu podršku poljoprivrednicima koji se suočavaju sa poteškoćama, FAO je, u okviru Programa tehničke pomoći za hitan odgovor i u partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, istupio da pomogne poljoprivrednicima da se oporave od štete od poplava, navedeno je u saopštenju.