23. maj 2024 21:43

EU učestvovala na 91. međunarodnom sajmu poljoprivrede

Izvor: TANJUG

podeli vest

EU učestvovala na 91. međunarodnom sajmu poljoprivrede

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Na paviljonu Evropske unije tokom šest dana edukativnih panela na 91. međunarodnom sajmu poljoprivrede održane su korisne diskusija o poljoprivrednim temama, a ambasadori zemalja članica EU u Srbiji predstavli su svoje umeće u pripremi ukusnih jela.

Štand EU posetili su između ostalih premijer Srbije Miloš Vučević, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, ministarka za evrointegracije Tanja Miščević, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović, a domaćin je bio šef Misije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, saopštila je EU info mreža.

Važan gost je bio je EU komesar za poljoprivredu, Januš Vojčehovski.

Nemačke kobasice, poljski pirogi, i balkanska gibanica – spremani su drugog dana Sajma uživo u EU paviljonu, a ručak za posetioce pripremale su zamenica ambasadora EU u Srbiji Plamena Halačeva i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, a uz pomoć kuvara, goste je poslužio i poljski ambasador u Srbiji Rafal Pavel Perl.

Zatim su trećeg dana u kuhinji rukave zasukali Žiofre i ambasador Češke Tomaš Kuhta, a posetioci su se mogli da se uživaju u praškoj šunci, češko pivo i sicilijansku grickalicu aranćini-

Kuvao je i ambasador Francuske u Srbiji, Pjer Košar, a posetioce je pozdravio i ambasador Holandije, Jost Rajntjes, koji je predstavio holandski specijalitet - pofertjes palačinke.

Tirolski trotl i brindzove haluški služeni su petog dana Poljoprivrednog sajma, a u EU kuhinji pripremali su ih ambasador Austrije u Srbiji Kristijan Ebner i zamenica slovačkog ambasadora Monika Podsklanova Šuhajdova.

Osim uživanja u evropskim zalogajima, mogla su se čuti i evropska iskustva u domenu poljoprivrede.

Tako su sa bine EU paviljona, stručnjaci iz Mađarske, Austrije, Holandije, Češke, Španije, Nemačke, Francuske, Italije, Danske - podelili svoje uvide o poljoprivrednim praksama iz njihovih zemalja.

Evropska unija bila je ovogodišnji Partner Poljoprivrednog sajma.

Evropska unija je podržala poljoprivredni sektor u Srbiji sa više od 150 miliona evra pre nego što je započeo IPARD II program sa alokacijom od 175 miliona evra podrške EU.

Aktuelni IPARD III program doneće više mogućnosti srpskim poljoprivrednicima i isplatiće dodatnih 288 miliona evra. podrške EU.

Glavni ciljevi podrške u okviru IPARD-a jesu povećanje konkurentnosti srpskih poljoprivrednika, očuvanje životne sredine i biodiverziteta, podrška ruralnim preduzećima i zajednicama i razvoj ruralne infrastrukture.