24. maj 2024 19:53

Savović: Žetva će zbog vremenskih uslova ove godine poraniti 15 do 20 dana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Savović: Žetva će zbog vremenskih uslova ove godine poraniti 15 do 20 dana

Foto: Tanjug TV

NOVI SAD - Žetva u Srbiji će ove godine poraniti 15 do 20 dana zbog vremenskih uslova i očekuje se prosečan rod, prosečan prinos pšenice će biti između 4,7 i pet tona po hektaru, a ukupan rod oko tri miliona tona, ocenila je direktorka Udruženja "Žita Srbije" Sunčica Savović na događaju "Dan žitara" tokom Sajma poljoprivrede u Novom Sadu.

Udruženje za unapređenje proizvodnje i izvoz žitarica „Žita Srbije“ na 91. međunarodnom poljoprivrednom sajmu upriličilo je Dan žitara koji je osim predstavnika država, okupio i stručnjake, naučnike, proizvođače, prerađivače i izvoznike.

Kao i na svim prethodnim sajmova, i ove godine je bilo reči o izvoznim rezultatima u prošloj godini, bilansu najvažnijih ratarskih kultura, kao i o procenama prinosa i kvaliteta zrna u predstojećoj žetvi, objavljeno je na sajtu Novosadskog sajma.

"Žetva će ove godine poraniti 15-20 dana, zbog vremenskih uslova, a očekujemo prosečan rod. Nažalost, jesenas smo imali setvu u kojoj se štedelo na deklarisanom semenu i mineralnim đubrivima, pa će u državi prosečan prinos pšenice biti između 4,7 i pet tona po hektaru, a ukupan rod oko tri miliona tona. Prinosi će varirati, čak i u istom ataru, u zavisnosti od vrste zemljišta i primenjene agrotehnike, ali je činjenica da rekorde ne očekujemo", rekla je Savović.

Ona je dodala da ne očekuje ni spektakularan kvalitet pšenice kao pre dve godine, a ukoliko ne bude padavina do žetve, u najboljem slučaju može se očekivati kvalitet iz prošle godine.

Što se tiče cene, rekla je Savović, početkom ove nedelje trgovalo se po ceni od 23 dinara za kilogram pšenice starog roda.

"U ovom trenutku verujem da su poljoprivrednici zadovoljniji cenom u odnosu na onu od pre dve nedelje jer je evidentno da u proteklih deset dana raste cena pšenice i starog i novog roda. Nije dobro što je, imajući u vidu da očekujemo dobar rod i imamo rekordne zalihe stare pšenice, trend na našem tržištu da čim cena ide nagore prestaje trgovina, u nadi da će hlebno žito biti još skuplje", rekla je Savović.

Govoreći o zalihama i tržnim viškovima, Savović podseća da su domaće potrebe za pšenicom između 1,5 i 1,6 miliona tona, da se u novu tržišnu godinu ulazi sa viškovima od najmanje 1,5 miliona tona.

"Ako makar polovina novog roda bude dostupna za završne zalihe i izvoz, to znači da ćemo imati više od 2,5 miliona tona pšenice slobodne za strana tržišta", ocenila je Savović.

Komentarišući izvoz od prošle godine Savović je ocenila da je izvoz više od dva miliona tona žitarica i uljarica zadovoljavajući.

"Zahvaljujući prerađivačkoj industriji, Srbija je od izvoznika neprerađene soje postala značajan izvoznik prerađevina – sojinog ulja i sojine sačme. Postavili smo i rekord u izvozu uljane repice i postali značajan snabdevač Evropske unije repičinom sačmom i uljem", rekla je Savović.

Udruženje „Žita Srbije“ tradicionalno je na Dan žitara dodelilo povelje najuspešnijim izvoznicima žitarica i uljarica.