25. maj 2024 15:35

NBS: Preminuli Miladin Kovačević bio član Saveta guvernera NBS i istaknuti ekonomista

Izvor: TANJUG

podeli vest

NBS: Preminuli Miladin Kovačević bio član Saveta guvernera NBS i istaknuti ekonomista

Foto: Shutterstock.com/ToskanaINC, ilustracija

BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da je direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević, koji je danas iznenada preminuo u 71. godini u Beogradu, bio i član Saveta guvernera centralne banke Srbije i istaknuti ekonomista.

Kako je navedeno, Kovačević je bio član Saveta guvernera NBS od novembra 2012. godine neprekidno u tri mandata i ostaće upamćen po svom istaknutom javnom delovanju na polju ekonomske analize i statistike.

NBS podseća da je Kovačević rođen 1952. u Gacku (BiH), da je diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu - Odsek za matematiku, opšti smer i matematičke strukture 1976. godine, magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1978, a doktorsku disertaciju odbranio 1984. na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

U saopštenju se dodaje da je radio u Institutu za statistiku Saveznog zavoda za statistiku (SZS) u bivšoj Jugoslaviji od 1977. do 1986, a rukovodio je i pripremama i sprovođenjem popisa stanovništva (1991), od 1986. do 1991, kao pomoćnik direktora SZS.

U 1993. postavljen je za direktora Instituta za nacionalne račune, standarde, registre i statističku analizu (ranijeg Instituta za statistiku) pri SZS.

Kao direktor tog Instituta pred kraj 1993. i na početku 1994. bio je angažovan na poslovima pripreme ekonomske politike i odgovarajućeg programa monetarne rekonstrukcije i ekonomske stabilizacije pri nekadašnjoj saveznoj vladi, čime je uveden na područje makroekonomskih računa.

NBS ističe i da je Kovačević bio glavni koautor udžbenika "Teorija uzorka i planiranje eksperimenata" za odgovarajući predmet na redovnim studijama Ekonomskog fakulteta u Beogradu, koji je štampan i prihvaćen 1991.

Kovačević je 1995. izabran i za vanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu za predmet Teorija uzorka i planiranje eksperimenata.

Dodaje se da je 2001, na predlog Ekonomskog fakulteta, izabran je i za naučnog savetnika Ministarstva za nauku Srbije, kao i da je bio angažovan 1991. godine u Komisiji za sticanje doktorata od strane Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

U saopštenju NBS se navodi da je Kovačević 1994. započeo saradnju i sa Ekonomskim institutom i Institutom ekonomskih nauka u Beogradu, kao i da je bio angažovan na području makroekonomskih analiza i metodologije makroekonomskih analiza i istraživanja ekonomskih kretanja i ekonomskih politika, odnosno da je bio član redakcije, analitičar i autor priloga u mesečnom časopisu "Makroekonomske analize i trendovi" - MAT Ekonomskog instituta.

Već nekoliko godina, kako ističe centralna banka Srbije, Kovačeviću je osnovna preokupacija bila strukturne reforme u javnom sektoru.

NBS podseća da je Kovačević, u 2003. postavljen za zamenika direktora RZS Srbije sa zadatkom usklađivanja i unapređenja statističkog sistema, dok je na čelu te institucije bio od 2015.

Kovačević je kako se dodaje od 2001. bio angažovan na saradnji s Kancelarijom i misijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

U jednom mandatu, tačnije od maja 2004. godine bio je i član Saveta NBS.

Član je bio i Međunarodnog statističkog instituta (ISI) i Naučnog društva ekonomista Srbije (NDE).

"U neakademskoj sferi osnovna preokupacija su mu međunarodne privredne arbitraže", navodi NBS.

Kovačević je kako ističe NBS u oktobru 2010. godine postavljen na funkciju predsednika Upravnog odbora Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja, koju je obavljao do kraja te godine.

Dobio je i zahvalnicu nekadašnjeg SZS 1984. godine za samo pet godina radnog staža u ovoj stručnoj ustanovi, kao najznačajnije priznanje te ustanove za doprinos razvoju statističkog sistema u bivšoj Jugoslaviji.

On je u 2011. godini, povodom obeležavanja 138 godina izučavanja matematike kod nas, dobio i najviše priznanje - zahvalnicu Matematičkog fakulteta u Beogradu za doprinos njegovom razvoju.