27. maj 2024 15:18

Direkcija za vodne puteve i brodarska škola potpisali Ugovor o dualnom obrazovanju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Direkcija za vodne puteve i brodarska škola potpisali Ugovor o dualnom obrazovanju

Foto: TANJUG/LUKA KRIVOKAPIĆ

BEOGRAD - Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) saopštilo je danas da je potpisan Ugovor o dualnom obrazovanju između Direkcije za vodne puteve i Škole za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju.

Kako se navodi, ugovor je potpisan u svečanoj sali Direkcije za vodne puteve u prisustvu predstavnika ministarstva, državnih institucija, direktora i učenika škole za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju.

Direktor Direkcije za vodne puteve Aleksandar Pantelić rekao je da Ugovor o dualnom obrazovanju između MGSI, odnosno Direkcije za vodne puteve i Škole za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju predstavlja nastavak dobre prakse koja je započeta.

"Ovaj ugovor predstavlja važan korak ka unapređenju našeg obrazovnog sistema kao i jačanju saradnje između državnih organa, privrede i obrazovnih institucija koje razvijaju mlade stručnjake, koji čine osnovu svake jake države", rekao je on.

Pantelić je podsetio i da je MGSI na inicijativu ministra Gorana Vesića, prošle godine potpisalo sporazum sa Univerzitetom Beograd koji je omogućio studentima da pohađaju praksu u državnim institucijama.

"U našoj Direkciji praksa je uglavnom za studente sa Saobraćajnog i Građevinskog fakulteta. Značajna novina je što studenti ne pohađaju praksu kao ranije od 14 dana, već je sada praksa u trajanju tri meseca", rekao je on.

Pantelić je naveo i da je Direkcija za vodne puteve prepoznala neophodnost terenske edukacije i praktične nastave kao ključne elemente za dalje motivisanje učenika da nastave da se bave profesijom koju su odabrali.

"Naš cilj je da omogućimo što veću inkluziju mladih ljudi u sektoru brodarstva, brodogradnje i hidrogradnje, da modernizujemo obrazovni sistem, a samim tim i državnu upravu u kojoj bi nove generacije mogle da pronađu svoje mesto, steknu neophodno iskustvo i dovedu do dalje profesionalizacije u oblasti vodnog saobraćaja", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ulaganje u mlade je ulaganje u budućnost i Direkcija za vodne puteve je posvećena tome da pruži sve neophodne resurse kako bi učenici stekli znanja i veštine koje su im potrebne za taj uspeh.

Kako je istakao, kroz dualno obrazovanje, učenici će imati priliku da uče direktno od stručnjaka iz prakse i da se pripreme za realne izazove u svojoj budućoj karijeri.

Podsetio je i da je pored ulaganja u obrazovanje i aktivaciju mladih, afirmaciju stručne prakse i zapošljavanja u državnoj upravi među mladima, direkcija realizovala i važne infrastrukturne projekte, među kojima su otvaranje novih međunarodnih pristaništa, nadogradnja postojećih sistema informacionih tehnologija.

"Završavamo digitalizaciju reke Save, doneli smo nove sistematizacije i angažovali neophodne stručne kadrove. Prepoznata je neophodnost ulaganja u modernizaciju i rekonstrukciju mehanizacije odnosno plovila Direkcije kako bi obezbedili napredak i bolji nivo kvaliteta i efikasnosti", zaključio je Pantelić.

Pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Predrag Petrović rekao je da nadležno ministarstvo i Direkcija za vodne puteve stoje na raspolaganju svakome ko bude odabrao da se poslovno i profesionalno ostvari u ovim institucijama.

Direktorka Škole za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju Tatjana Đokić je zahvalila svima na izuzetnoj saradnji koja je dovela do ostvarivanja ovog sporazuma koji će kako je naglasila biti od velikog značaja za sve mlade ljude koji odluče da uplove u poslove za koje su se spremali a koji se tiču vodnog saobraćaja.