27. maj 2024 15:52

Prvi "Pupin forum" 31. maja u Beogradu, Velebit: Želimo da ojačamo odnose Srbije i SAD

Izvor: TANJUG

podeli vest

Prvi "Pupin forum" 31. maja u Beogradu, Velebit: Želimo da ojačamo odnose Srbije i SAD

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Šest meseci posle osnivanja Pupin inicijative, u Beogradu će 31. maja biti organizovan prvi Pupin forum pod nazivom "Jačanje partnerstva Srbije i SAD u svetu promena", sa spektrom tema od geopolitike i globalnih izazova, do mogućnosti razvoja koje nude biotehnologija i digitalni svet.

Izvršni direktor Pupin inicijative Vuk Velebit izjavio je danas da svake nedelje više od 500 donosilaca odluka i kreatora politika u Vašingtonu čita nedeljne brifinge te inicijative, u kojima objašnjavaju situaciju u regionu, srpsku poziciju i značaj odnosa Srbije i SAD za stabilnost celog regiona.

"Ne postoji osoba u Vašingtonu koja se bavi Balkanom ili ovim delom Evrope u američkom Kongresu, Stejt departmanu, Nacionalnom savetu za bezbednost ili u 'think-tank' zajednici, a da nismo sa njima razgovarali. To niko do sada nije uradio u tom obimu u poslednjih dvadeset godina", rekao je Velebit u razgovoru za portal Magazinbiznis.rs.

U najavi prvog Pupin foruma, Vuk Velebit kaže da će ključna reč ovog skupa biti "oživljavanje".

"Naša misija je da obnovimo i ojačamo istorijski pozitivne odnose između Srbije i SAD", istakao je Velebit.

Najavio je da će Pupin forum biti mesto gde se kreira vizija budućnosti odnosa Srbije i SAD.

"Želimo da izgradimo poverenje između srpske i američke strane. Želimo da se podsetimo vremena kada smo bili saveznici. Želimo da vidimo Srbiju kako postaje jedna od najrazvijenijih i tehnološki najnaprednijih država. Pupin Forum će biti ključna platforma za stvaranje vizije takve budućnosti. Imaćemo sjajne goste iz Srbije i SAD iz polja tehnologije i nauke, biomedicine, energetike i politike. Mi smo autentičan srpski glas u Vašingtonu, ali i u Srbiji. Ne plaća nas ni srpska ni američka Vlada i taj pristup je urodio plodom za sada", ocenio je Velebit.

Napomenuo je da je od osnivanja Pupin inicijative dao više od 70 intervjua ili izjava na temu srpsko-američkih odnosa, kako bi Pupin inicijativa u javnosti pokušala da predstavi važnost ovih odnosa za Srbiju i srpske interese.

"Mi verujemo da Srbija u saradnji sa SAD može da ojača svoju poziciju, a da mi u ovom regionu treba da se pozicioniramo kao najkredibilniji i najpouzdaniji partner SAD. Vidimo da postoji pozitivniji odnos prema saradnji Srbije i SAD i u srpskoj javnosti, čak i među onima koji smatraju SAD neblagonaklonom silom prema Srbiji, ali prepoznaju važnost razvijanja odnosa sa najjačom svetskom silom. Nama su na prvom mestu srpski interesi i Pupin inicijativa sa te pozicije pristupa ovim odnosima", naveo je Velebit.

Kada je reč o preprekama za ostvarenje takvih interesa Pupin inicijative, Velebit navodi da su one brojne.

"Između ostalog i zato što se mi, Srbi, nismo bavili kreiranjem vlastite pozicije u Vašingtonu, ali Pupin inicijativa to menja kako bi Srbi bili 'za stolom, a ne na stolu'. Za nas, svaki mesec delovanja treba da nadoknadi propuštene godine u odnosima Srbije i SAD", rekao je Velebit.

Kao najveće dostignuće za šest meseci delovanja Pupin inicijative, Velebit vidi to što se srpski glas ponovo čuje u Vašingtonu na najvažnijim mestima, gde se donose odluke i kreiraju politike i ističe da svake nedelje više od 500 donosilaca odluka i kreatora politika u Vašingtonu čita nedeljne brifinge Pupin inicijative.

"Postoje i druga dostignuća na koja sam ponosan, a to je zajednica najuspešnijih Srba i Amerikanaca koju smo okupili u obe zemlje. Sada na to dodajte geopolitičke okolnosti u kojima se nalazimo i da smo ovo uspeli da uradimo u takvim okolnostima. Radićemo još više u narednom periodu jer za nas, svaki mesec delovanja treba da nadoknadi propuštene godine u odnosima Srbije i SAD", ocenio je Velebit.