27. mart 2023 14:01

Prihodi kompanije BioEnTek u padu nakon smanjenja potražnje za vakcinama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Prihodi kompanije BioEnTek u padu nakon smanjenja potražnje za vakcinama

Foto: Sebastian Gollnow/dpa via AP/Sebastian Gollnow

BERLIN - Proizvođač vakcina BioEnTek (BioNtech) prognozirao je pad prihoda ove godine zbog pada potražnje za imunizacijom protiv virusa Kovid-19.

Pad prihoda usledio je i kod ostalih proizvođača vakcina koje su ubrajale velike prihode tokom pandemije.

Nemačka biotehnološka kompanija koja je ujedno i Fajzerov partner u proizvodnji vakcine protiv Kovid-19, objavila je da će prihodi opasti za pet milijardi evra do kraja godine, što je veliki pad u poređenju sa 2022. godinom kada je ostvareno 17 milijardi evra i 19 milijardi evra tokom 2021.godine, usled velike potrošnje ovih vakcina, preneo je Fajnenšel tajms.

Udruživanjem ove dve kompanije u proizvodnji vakcina, učinili su da bude najprodavanija i najtraženija u protekle dve godine, a zbog mutacija virusa očekivalo se da će se povećati tražnja za istom.

Analitičari iz zdravstvene organizacije Eirfiniti (Airfinity) su objavili da su proizvođači vakcina počeli da podižu cene, ali da to neće uticati na potražnji za vakcinom 2023.godine, i očekuju da će ove godine biti isporučeno 1,6 milijardi doza, u odnosnu na isporučenih tri milijarde tokom 2022.godine.

BioEnTeč-ov partner Fajzer najavio je da će do kraja godine kupiti biotehološku kompaniju Siagenm (Seagen) za 43 milijarde dolara, što je najveći ugovor o kupovini nakon što je farmaceutska kompanija Ebbvie (Abbvie) akvizirala kompaniju Alergan (Allergan) u 2019.godine za 63 milijarde dolara.