1. decembar 2022 07:26

IEA: Toplotne pumpe smanjuju račune za energiju u EU za 900 dolara

Izvor: TANJUG

podeli vest

IEA: Toplotne pumpe smanjuju račune za energiju u EU za 900 dolara

Foto: Shutterstock.com/Nimur, ilustracija

PARIZ - Globalna prodaja toplotnih pumpi će skočiti na rekordne nivoe u narednim godinama jer svetska energetska kriza ubrzava njihovo usvajanje, navodi Međunarodna agencija za energiju u novom specijalnom izveštaju.

Dokument pod nazivom "Budućnost toplotnih pumpi", pokazuje da toplotne pumpe mogu da igraju važnu ulogu u smanjenju potrošnje fosilnih goriva, posebno prirodnog gasa, za grejanje domaćinstava, kancelarija, škola i fabrika.

Toplotne pumpe obično koštaju manje tokom svog životnog veka od kotlova na fosilna goriva, zahvaljujući većoj efikasnosti.

Po današnjim cenama energije, godišnja ušteda na računu za energiju domaćinstava koja pređu na toplotne pumpe može da se kreće od 300 dolara u Sjedinjenim Državama do 900 dolara u Evropi.

„Prodaja u 2022. će dostići rekordne nivoe kao odgovor na globalnu energetsku krizu, posebno u Evropi, gde neke zemlje beleže duplo veću prodaju u prvoj polovini 2022. u odnosu na isti period prošle godine“, navodi se u izveštaju.

Godišnja prodaja toplotnih pumpi u EU mogla bi da poraste na 7,0 miliona jedinica do 2030. godine sa 2,0 miliona u 2021. ako vlade ostvare planove za smanjenje emisija i energetske bezbednosti.

Globalna prodaja toplotnih pumpi porasla je za skoro 15 procenata u 2021. godini, dvostruko više od proseka u protekloj deceniji, pri ččemu je u Evropskoj uniji skočila za oko 35 odsto.

Prema izveštaju IEA, toplotne pumpe bi mogle da smanje potražnju za prirodnim gasom za skoro 7,0 milijardi kubnih metara (bcm) do 2025. godine, što je otprilike jednako količini prirodnog gasa koji je isporučen preko Transjadranskog gasovoda 2021.

Ukoliko se ispune klimatski ciljevi EU, takva godišnji ušteda gasa bi porasla na najmanje 21 milijardu kubnih metara do 2030.

Komentarišući izveštaj, izvršni direktor IEA Fatih Birol rekao je da su toplotne pumpe neizostavan deo svakog plana za smanjenje emisija i korišćenja prirodnog gasa i urgentan prioritet u EU danas.

Prema scenariju IEA, u kojem sve vlade u potpunosti ispunjavaju svoje energetske i klimatske obaveze, toplotne pumpe postaju glavno sredstvo za dekarbonizaciju prostora i grejanje vode širom sveta.

IEA procenjuje da toplotne pumpe imaju potencijal da smanje globalnu emisiju ugljen-dioksida (CO2) za najmanje 500 miliona tona do 2030. godine – što je jednako godišnjoj emisiji CO2 iz svih automobila u Evropi danas.