19. decembar 2022 12:09

Muzejsko-turistički kompleks "Šarganska osmica" dobio "Turistički cvet 2022"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Muzejsko-turistički kompleks "Šarganska osmica" dobio "Turistički cvet 2022"

Foto: Tanjug/M. Đurđević, ilustracija

BEOGRAD - Muzejsko-turistički kompleks "Šarganska osmica" u Mokroj Gori nagrađen je najvećim i najznačajnijim priznanjem u oblasti turizma "Turistički cvet 2022", koje je 37. put dodelila Turistička organizacija Srbije.

"Šarganska osmica", koja posluje u okviru Infrastrukture železnice Srbije , nagrađena je „Turističkim cvetom“ u kategoriji "Pravni subjekt za doprinos unapređivanju turističke ponude i promocije turizma“, objavila je Infrastruktura železnice Srbije.

Pruga Šarganska osmica bila je žila kucavica i veza Evrope sa Jadranskim morem.

Od Beograda do Dubrovnika i Zelenike, uskokolosečnom prugom od 760 mm, od 1925. do 1974.godine kroz tunele, preko mostova i kroz planinske useke saobraćao je čuveni voz "Ćira" ostavljajući za sobom prepoznatljivi miris dima parne lokomotive...

Sada deo ove pruge na relaciji od stanice Šargan Vitasi do Mokre Gore, koji predstavlja jedinstveno graditeljsko delo, otrgnut je od zaborava i čuvenom “Šarganskom osmicom“ ponovo ođekuje klaparanje vagona i pisak parnjače muzejskog voza "Nostalgija".

Od Mokre Gore do stanice Šargan Vitasi “Nostalgija” prolazi kroz 22 tunela, preko pet mostova, savladava visinsku razliku od 300 metara i sve to na ukupnoj razdaljini od 15.440 metara.

Za vreme vožnje putnici imaju priliku da sa nekog od pet vidikovaca sagledaju bogatstvo i lepotu prirode ovoga kraja.