22. januar 2024 20:54

Australija ukinula "zlatnu vizu" za bogate investitore iz inostranstva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Australija ukinula "zlatnu vizu" za bogate investitore iz inostranstva

Foto: Shutterstock.com/hyotographics, ilustracija

KANBERA - Australija je ukinula "zlatnu vizu", koja je bogatim investitorima iz inostranstva omogućavala da žive u toj zemlji, a kao glavni razlog navodi se to što su je zloupotreblljavali korumpirani zvaničnici.

Ovaj program je osmišljen kako bi privukao strane investicije, a odbačen je nakon što je australijska vlada, posle višestrukih kontrola, utvrdila da na taj način ne ostvaruje zadovoljavajuće ekonomske rezultate, preneo je Bi-Bi-Si.

"Godinama je očigledno da ova viza ne pruža ono što treba našoj zemlji i ekonomiji", rekla je ministarka unutrašnjih poslova Kler O'Nil.

Kako navodi britanski javni servis, ova mera biće zamenjena vizama za kvalifikovane radnike.

Prema vladinim podacima, hiljade investitorskih viza odobreno je kroz program od 2012. godine, a 85 odsto kandidata, koji su ispunjavali uslove, dolazilo je iz Kine.

Kandidati su morali da ulože sumu ekvivalentnu iznosu većem od tri miliona evra kako bi bili kvalifikovani za ovu vizu.

Ovaj potez je, pored ostalih, pozdravio i izvršni direktor organaizcije Transparensi internešenel Australija Klensi Mur.

"Predugo su korumpirani zvaničnici i kleptokrate koristili ’zlatne vize’ kao sredstvo za realizaciju svojih nezakonitih sredstava u Australiji i nesumnjivo prikrivanje kriminalnih prihoda", rekao je Mur.

Bi-Bi-Si navodi da je još 2016. godine u vladinoj istrazi izražena zabrinutost da pomenuti program ima "potencijala za pranje novca i druge nečasne aktivnosti“, dok je 2022. godine jedan australijski list objavio da su članovi kambodžanskog režima Hun Sena među onima koji su koristili sistem.