31. januar 2024 11:51

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije ušla u evropsku organizaciju ETOA

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije ušla u evropsku organizaciju ETOA

Foto: Shutterstock.com/Rido, ilustracija

BEOGRAD - Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) objavila je da je ušla u Evropsku turističku organizaciju (ETOA), kako je saopštila, kao jedina asocijacija ovog tipa u celom regionu.

NATAS je najavila da će uskoro postati članica i Evropske asocijacije turističkih agencija (ECTAA).

Kako je navedeno, NATAS je na svečanoj sednici saopštila da su, pored toga, stekli status kandidata i za članstvo u Svetskoj turističkoj organizaciji (UNWTO), nakon potpisivanja Globalnog etičkog kodeksa u turizmu UNWTO.

NATAS je potpisala i memorandume o saradnji sa udruženjem potrošača Efektiva i sa dve advokatske kancelarije iz Beograda koje će zastupati pravne interese ove asocijacije.

Na svečanoj sednici specijani gost bio je Robert Džejms Di iz Evropske turističke organizacije, koji je predstavio okupljenima sve benefite koje članice NATAS-a imaju ovim pristupanjem.

Predsednik NATAS Dragan Subotić je rekao da pristupanjem ETOA počinje nova era za NATAS.

Kako se navodi, NATAS se zalaže za promenu Zakona o turizmu i njegovo apsolutno usklađivanje sa zakonodavstvom zemalja EU, kao i za odbacivanje pravilnika Ministarstva turizma, jer je u suprotnosti sa drugim zakonskim normativima naše zemlje, a pre svega sa zakonima koji uređuju poslovanje privrednog društva pošto turistička agencija ne može samo da posluje po Zakonu o turizmu, već po svim zakonima koji uređuju poslovanje privrednog društva.

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije osnovana je u vreme epidemije koronavirusa 2021. godine, radi borbe za ostvarenje prava turističkih radnika, navodi se u saopštenju.