15. jul 2023 11:52

Astronomski kamp "Letenka 2023" do nedelje na Fruškoj gori

Izvor: TANJUG

podeli vest

Astronomski kamp "Letenka 2023" do nedelje na Fruškoj gori

Foto: Tanjug/video

NOVI SAD - I ove godine u astronomskom kampu “Letenka 2023” na Fruškoj Gori okupiće se ljubitelji nauke koji će imati prilike da slušaju predavanja o novim otkrićima u oblasti astronomije, fizike i drugih prirodnih nauka.

Do nedelje je planirano održavanje dvadesetak predavanja i demonstracija.

Profesor na Prirodno - matematičkom fakultetu u Novom Sadu dr Dušan Mrđa rekao je da je i ove godine pripremljen bogat i raznovrstan program, a među predavačima su brojni astronomi, fizičari, biolozi, hemičari i članovi astronomskih društava.

"Predavači se trude da sve ispričaju na razumljiv način. Tu su i neke zanimljive teme poput pojava vezanih za loptaste munje, zatim ćemo slušati o mogućnosti i razmeni informacija, i uspostavljanju kontakta sa vanzemaljskim civilizacijama. Biće reči i o predviđanjima sjaja komete koja bi sledeće godine trebalo da bude vidljiva golim okom, a jedna od zanimljivosti biće vezana za analizu evolucije Mesečeve putanje, nastanka Meseca odnosno funkcionisanje sistema Zemlja-Mesec", naveo je Mrđa.

Sekretar kampa Aleksandar Zorkić ističe da ovaj astronomski kamp ima tradiciju dužu od dve decenije i da je kroz njega do sada prošlo više hiljada učesnika iz Srbije i zemalja regiona.

"Ideja kampa je da bude pre svega što pristupačniji mladim studentima i đacima i zbog toga je tako osmišljen, da svako donese sebi šator, kampersku opremu i hranu, a mi kao organizatori obezbeđujemo predavače, struju i vodu. Iz brojnih zemalja smo imali bar po jednog učesnika. Iako se ovo zove astronomski kamp, nije u pitanju samo astronomija već imamo predavanja i iz medicine, hemije, književnosti, naučne fantastike, matematike, zaista nema ograničenja i sve je interesantno", kazao je Zorkić.

Kamp je besplatan i namenjen je uzrastima svih generacija, a ove godine traje od 13. do 16. jula.