7. oktobar 2023 20:24

Modnom revijom "Niti tradicije" otvoren Etnology Fest u Etnografskom muzeju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Modnom revijom "Niti tradicije" otvoren Etnology Fest u Etnografskom muzeju

Foto: Shutterstock.com/Sanga Park, ilustracija

BEOGRAD - Etnology Fest - međunarodni festival posvećen promociji nematerijalnog kulturnog nasleđa i zaštiti kulturnih identiteta otvoren je večeras modnom revijom "Niti tradicije", studenata Dizajna kostima Fakulteta savremenih umetnosti.

Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom i uz podršku supruge predsednika Republike Srbije Tamare Vučić, koja je pozdravila žene "neverovatne kreativne energije" učesnice festivala i revije.

Gospođa Vučić je pomenula pletilje Dragicu Garotić i Veru Nestorović Paunović, tkalju Snežanu Ladolež, kao i Danicu Miličević, Mariju Paunović Čontoš, Vericu Mijatović, Miru Kovačev, Snežanu Dragić i Veselku Manitašević.

"Duh naroda čine ove dame, jer je utkan i biva tkan svakim delom kog zovemo narodnim stvaralaštvom. Njegovo formiranje se dešava kroz nedefinisani okvir vremena i uticaja, koga često nismo ni svesni"; istakla je gospođa Vučić.

U obraćanju brojnim zvanicama, među kojima je bio i američki ambasador Kristofer Hil, prva dama Srbije je izrazila nadu da će Etnolodži "još dugo trajati na putu očuvanja i promocije kulturnog nasleđa naše zemlje, ali i celog sveta".

Gospođa Vučić je podsetila na reči patriotkinje i feministkinje Savke Subotić, da ne traži da narodne ženske rukotvorine ostanu uvek iste, već samo da "se kći ne odreče matere, da se tipska lepota naših narodnih rukotovorna prilagođena modernom duhu održi kroz generacije".

Prema njenim rečima, "umetnost kao odraz stvarnosti u duhu, samo ponekad otkriva svoje tajne i povremeno ih iznosti pred naše duhovne oči".

"Ko ume da gleda tim očima uvek će videti nevidljive niti koje sežu duboko u prošlost i u delima najmodernijih umetničkih formi. Naš zadatak je da te niti prepoznamo i sa pažnjom čuvamo i negujemo, ne zaboravljajući da su naši duhovni koreni mesto iz koga crpimo energiju i inspiraciju", rekla je gospođa Vučić.

Prema njenim rečima, "neki od najstarijih tragova civilizacije nalaze se u zemlji, koju ponosno dočekujemo na sedmom Etnolodži festivalu, sa velikim osećanjem prijateljstva i bliskosti - Egipat".

"Egipatska kultura od nastajanja ne prestaje da motiviše maštu svakog ko se sa njom upozna. Ove godine upoznaćemo u kreacijama Reem Maguid Amin mirise i ukuse davne civilizacije, kao etnološki prepoznatljiv sistem likovnih znakova", rekla je gospođa Vučić.

Modna revija je prikazala unikatnu žensku odeću koja svojim savremenim izgledom pomera granice percepcije narodne nošnje kao uspostavljanog okvira tradicije.

To je smela predstava našeg kulturnog nasleđa izvedena u neotech kontekstu postmilenijalaca, koji joj dodaju svežinu modnog trenda i brzinu digitalnog doba, na slow fashion način, korišćenjem tradicionalnih tehnika izrade, upoznavanjem starih zanata i primenom ručnog rada, uz mentorstvo Sonje Krstić, modnog dizajnera i redovnog profesora FSU.

Studenti koji su kreirali modele su Aleksandar Latinović, Aleksandra Mandić, Valentina Pejović, Isidora Kvasnevski, Lea Pecović, Maša Teofanov, Natalija Savić, Nenad Pavlović, Tamara Marić, Tijana Josipović, Tara Jović i Una Đorđević.

Zemlja u fokusu ovogodišnjeg festivala je Egipat, s kojom Republika Srbija ima 115 godina diplomatske odnose.

Zato će sutra modna dizajnerka Reem Maguid Amin, koja dolazi iz Egipta, predstaviti kolekciju "Srebrni put do Egipta", modnu odu tradiciji i savremenim trendovima, ukrašenoj unikatnim nakitom.

Za treći dan festivala, 9. septembra planiran je panel "Kulturno nasleđe i savremena moda - srpsko egipatska inicijativa".

Renomirani gosti panela daće svoje viđenje, kako i koliko kulturno nasleđe Srbije i Egipta oblikuje savremenu umetnost.

Učesnici panela su Sonja Krstić, modni dizajner i profesor kostima na FSU (Fakultetu savremenih umetnosti), Reem Maguid Amin (dizajner nakit, turističi vodič i istražitelj egipatske kulture), Marko Krstić, direktor Etnografskog muzeja.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture, Millennium Team, Telekom Srbija i Žitopromet.