18. oktobar 2023 15:08

Izložba vajara Dušana Petrovića od 19. oktobra u Galeriji 73

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izložba vajara Dušana Petrovića od 19. oktobra u Galeriji 73

Foto: PROMO

BEOGRAD - Izložba skulptura "Veliki plašt“ vajara Dušana Petrovića biće otvorena 19. oktobra (19:00) u Galeriji `73, gde će trajati do 31. oktobra, najavili su danas organizatori.

Iz Galerije '73 su podsetili da je Petrović sa Srđanom Apostolovićem, Zdravkom Joksimovićem i Dobrivojem Krgovićem "protagonista fenomena u domaćoj kritici i istoriji umetnosti poznatog pod nazivom 'nova beogradska skupptura'".

"Petrović je skulptor koji ulazi u sam srž materijala, bilo da je u pitanju drvo, kamen, ili staklo, i njemu prilagođava celokupno oblikovanje. U toku procesa izrade transformiše ideju prateći svojstva materijala dok istovremeno uspostavlja komunikaciju sa posmatračem", navodi se u saopštenju.

Kako je najavljeno, Petrović će se predstaviti sa skulpturom koju čine elementi od drveta, sa ulogom nosača, pažljivo sklopljeni u celine, postavljeni na tlu galerijskog prostora u visini tela posmatrača.

Na gornjim platformama ovi drveni elementi nose niz uvijenih plehova, koji izazivaju efekat kontrasta, konfrontacije različitih, ali međusosobno ravnopravnih gradivnih sredstava, kaže se u saopštenju.