19. oktobar 2023 13:23

Prva taktilna izložba od 26. oktobra u Muzeju afričke umetnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Prva taktilna izložba od 26. oktobra u Muzeju afričke umetnosti

Foto: PROMO

BEOGRAD - Prva taktilna izložba "Vidi, dodirni, oseti – predmeti iz zbirki Muzeja afričke umetnosti" autorke Milice Josimov u ovom Muzeju, biće otvorena 26. oktobra, saopštila je direkcija te ustanove kulture.

Izložba ima cilj da predmete tradicionalne umetnosti u stalnoj postavci Muzeja približi posetiocima kroz jednu, za ovaj muzej novu izlagačku metodologiju – taktilno.

Tako je odabrano 15 eksponata iz inicijalne zbirke – predmeti od tekstila, maske i skulpture u drvetu, ćupovi od keramike i skulpture životinja iz zbirke bronze.

Kako je navedeno iz Muzeja afričke umetnosti, ono što čini ovu izložbu posebnom jeste da su se u organizaciji i samom njenom kreiranju oslonili na saradnike oštećenog vida, tako da su prateći njihova iskustva, doživljaje i tumačenja prilikom poseta Muzeju, probali da što jasnije pristupe interpretaciji odabranih predmeta.

Izložbu "Vidi, dodirni, oseti – predmeti iz zbirki Muzeja afričke umetnosti" prate i audio-deskripcija, potpisi na Brajevom pismu, legende posebno prilagođene slabovidim osobama, kao i taktilne staze.

Time se ovom segmentu muzejske publike omogućava trajni pristup i bezbedno kretanje kroz prostor Muzeja, jer će po završetku izložbe, izrađene replike postati integralni deo stalne postavke MAU.