20. oktobar 2023 18:14

Jelena Medaković: Verujem da će problemi oko renoviranja zgrade Muzeja grada Beograda biti rešeni

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Medaković: Verujem da će problemi oko renoviranja zgrade Muzeja grada Beograda biti rešeni

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković je rekla da se nada da će se uskoro rešiti svi problemi oko renoviranja zgrade ove ustanove kulture koja je 2002. godine data za korišćenje, i da će se umetnici, muzejski stručnjaci i publika sretati u ovom velikom glavnom objektu u Resavskoj ulici odmah blizu parka Manjež, Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Studentskog kulturnog centra.

Gala svečanost i multimedijalni program povodom 120 godina Muzeja grada Beograda održani su danas u matičnoj zgradi Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici.

Održana je promovcija luksuzno opremljene monografije Muzeja, kao velike knjige tvrdih korica, a upriličena je i dodela zahvalnica istaknutim ličnostima iz sveta kulture i umetnosti.

Takodje, danas je i ekskluzivno predstavljana bista rimskog imperatora Marka Opelija Makrina koja je izložena na samo četiri sata u posebnoj prostoriji Muzeja na prvom spratu.

Medaković je dodelila nagradu Muzeja istaknutoj umetnici Milici Stefanović koju je primio umesto nje profesor Miško Pavlović.

Zahvalnice su primili izmedju ostalih dramska umetnica - glumica i spisateljica Vjera Mujović, reditelj i upravnik Pozorišta lutaka "Pinokio", Vladan Đurković, arhitekta i glavni gradski urbanista Marko Stojčić, podsekretar kulture grada Beograda Gordana Goncić, filmski i TV producent Zoran Janković, osnivač Zavičajnog muzeja Žarkovo i vlasnik kuće "Košutnjak film", direktori i predstavnici Narodnog muzeja Srbije, Galerije Matice srpske u Novom Sadu, Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, i mnogi drugi.

Zahvalnice su primili i mnogi predstavnici medija kao što je Aida Đedović, autorka emisije "Kulturno".

Osim promocije monografije, realizovan je i muzički program na svečanosti danas.

Podsetimo, odluka o osnivanju Opštinskog muzeja, danas zvanog kao Muzej grada Beograda, doneta je na sednici beogradskog Opštinskog odbora, 15. oktobra davne 1903. godine.

Muzej grada Beograda danas ima oko 150.000 predmeta, a sami poslovi su u okviru četiri stručna odseka - za arheologiju, istoriju, istoriju kulture i umetnosti, i zaštitu, sa službama za konzervaciju, dokumentaciju, izdavaštvo, edukaciju sa specijalnom bibliotekom sa starom i retkom knjigom i preko 20.000 naslova.

Muzej grada Beograda se razvio u muzej kompleksnog tipa, sa teritorijalnom nadležnošću nad pokretnim kulturnim nasleđem na prostoru Grada Beograda i svih opština koje ga sačinjavaju.

Muzej posebnu pažnju posvećuje radu sa publikom kroz različite programe - izložbe, autorska i stručna vođenja, promocije, edukativne radionice, i posebna forma muzejske prezentacije - muzejski teatar, u obliku monodrama ili duodrama.

Jedna od osnovnih specifičnosti Muzeja su i njegovi mnogi legati, njih 29, koje su mu poklanjali Beograđani ili ih je na upravljanje ustupao Grad Beograd, ali i veliki broj muzeja u sastavu u kojima kroz stalne postavke i tematske izložbe aktivno prikazuje publici bogatstvo svojih kolekcija (14).

Velika proslava 120 godina počela je 15. oktobra u Muzeju Ive Andrića kada je gostovao glumac Tihomir Stanić sa predstavom "Ivo Andrić, Na Drini Ćuprija".

Prvi deo izložbe „120 godina – 120 predmeta“ otvoren je u Salonu Muzeja grada Beograda (Bulevar kralja Aleksandra 32) u ponedeljak, 16. oktobra.

Tokom 120 godina postojanja, Muzej grada Beograda je postao jedna od najvećih ustanova zaštite kompleksnog tipa. Kolekcije svedoče o bogatoj 8000 godina dugoj istoriji glavnog grada.

Na izložbi „120 godina 120 predmeta“ je predstavljen izbor značajnih predmeta iz Odseka za istoriju kulture i umetnosti i Odseka za istoriju.

Na izložbi su remek dela Uroša Predića, Paje Jovanovića, Save Šumanovića, kolekcija gravira Beograda, deo calona kraljice Natalije, a premijerno je predstavljena slika „Zid“ Miće Popovića.

Izložba „Pirotski ćilimi iz kolekcije Muzeja grada Beograda“ otvorena je 18. oktobra u Zavičajnom muzeju Žarkova.

U sredu, 18. oktobra u Muzeju banjičkog logora, otvorena je izložba „Oslobođeni grad – Beograd oktobar 1944.“ posvećena godišnjici oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu i deo je programa kojim Muzej obeležava 120 godina od osnivanja.

U četvrtak, 19. oktobra u Konaku kneginje Ljubice, u kneginjinom vrtu, otvorena je izložba „Vladarke i supruge“, gde su predstavljeni biografski podaci i zanimljivosti iz života supruga srpskih vladara iz dinastija Obrenović i Karađorđević, ilustrovane fotografskim materijalom koji su posetiocima približili ove žene i njihove lične priče.

Odabrane su supruge vladara Srbije i Jugoslavije, iz vremena posle Drugog srpskog ustanka i oslobođenja od Turaka.

Spomenički kompleks Stefanu Nemanji otvoren je juče, u četvrtak, kao outdoor izložba „Vladarske zadužbine dinastije Nemanjić“.

Muzej grada Beograda će učestvovati i sutra uveče u manifestaciji "Noć legata" od 20 časova do ponoći.