29. novembar 2023 12:14

Otvorena izložba Teodore Rakidžić "Andrejin krst" u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena izložba Teodore Rakidžić "Andrejin krst" u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine

Foto: TANJUG/JELENA SAVIĆ

BEOGRAD - Izložba "Andrejin krst" umetnice Teodore Rakidžić otvorena je sinoć u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine i trajaće do 16. decembra.

"Kako jedan saobraćajni znak podrazumeva usmeravanje pažnje na određeno obaveštenje, upozorenje, opasnost ili zabranu, uloga mu se može generalizovati na jedinu mogućnost predviđanja onoga što sledi i jasnog utiska o skladnom funkcionisanju i držanju svega pod kontrolom”, zapisala je umetnica Teodore Rakidžić o svojoj novoj izložbi.

Autorka je istakla da arhiviranje znakova na dnevnom nivou podrazumeva grčevit pokušaj da se budućnost predvidi i potencijalna neprilika izbegne.

Ukoliko postoji podatak o tome kakav put čeka putnike, postoji sigurnost i kontrola.

"Srušeni i odvaljeni znakovi označavaju suštu suprotnost, te na ličnom planu dovode do zbunjenosti, napetosti, zabrinutosti i nemoći. Specifičan oblik Andrejinog krsta ne mora se isključivo označiti kao spoj železničke pruge i običnog puta", navela je Rakidžić.

Prema njenim rečima, ukrštanje dva različita puta znači pronalazak zajedničke tačke, susret, ujedinjenje, razumevanje, istomišljeništvo.

"Ipak, iskustvo pokazuje isto što i znak nalaže, putevi se odvajaju, mišljenja razilaze, vodeći nas dalje u usamljenost i otuđenje. Ovaj znak je pokušaj pomirenja suprotnosti, a kao takav i simbol unutrašnje borbe da budućnost predvidimo ili da se sadašnjosti prepustimo", zaključila je Teodora Rakidžić.

Umetnica je rođena 1995. godine u Beogradu, gde je završila XIII beogradsku gimnaziju.

Na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti (FLU) tokom 2019. završila je osnovne, a 2020. godine master akademske studije, kada je upisala doktorske umetničke studije na istom fakultetu, gde je od 2021. zaposlena u zvanju istraživač-pripravnik.

Pohađala je Letnju akademiju umetnosti u Salcburgu (Austrija) 2019. godine, predmet Slikarstvo, u klasi profesorke Svenje Daininger. Iste godine učestvovala je u radionici "Beleške na temu pristupa" nemačke umetnice Katarine Hinsberg u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Do sada Teodora Rakidžić priedila je više samostalnih izložbi, među kojima je "Cross with Caution", realizovana u okviru rezidencijalnog boravka u Diseldorfu (Nemačka) ove godine. Učestvovala je na velikom broju kolektivnih izložbi u Srbiji i inostranstvu.

Za svoj umetnički rad dobila je više nagrada, među kojima se ističe Nagrada Prolećne izložbe ULUS-a "Nevidljivi portret" za 2021. godinu.