19. januar 2024 10:47

Balerine BeoBaleta nastupile na Svetosavskom balu u Beču

Izvor: TANJUG

podeli vest

Balerine BeoBaleta nastupile na Svetosavskom balu u Beču

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Jubilarni 25. Svetosavski bal održan je sinoć, u 12 sala velelepne bečke palate Hofburg, a specijalni gosti manifestacija bile su balrerine BeoBaleta koje su učestvovale u okviru programa ceremonijalnog otvaranja bala.

Tom prilikom one su učestvovale u izvedbi prve srpske opere "Na uranku" Stanislava Biničkog, uz pratnju orkestra i hora SNP-a i solista Fakulteta Muzičke Umetnosti iz Beograda.

Organizatori iz Srpskog centra spojili su muziku, bečki valcer, kostime i srpski kadril u jedinstveni kulturni događaj.

Ovo je drugi put da se srpski bal organizuje u carskoj palati,

U adaptiranoj verziji opere Biničkog, učestvovalo je 55 malih balerina, uzrasta od 3 do 14 godina, koje su koreografski dočarale metaforu ljubavi i snažnih osećanja između Radeta i Stanke, glavnih likova najpoznatoije srpske opere.

Kroz 8 formacijskih promena klasičnog baleta, te osmehom, uigranošću i šarmom male balerine su uz prima balerinu Nikolinu Šinik u potpunosti vladale velikom scenom u Svečanoj sali Hofburg palate i osvojile sve prisutne.

Premda je opera "Na uranku" karakteristična po narodnim plesovima, ovoga puta umetnici su ukrstili elemente klasičnog baleta sa numerama iz ove nacionalne opere, kao novi vid umetničke interpretacije ovog dela.