20. februar 2024 13:36

Komisija za Hilandar: Obavljeni svi planirani radovi u 2023. godini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Komisija za Hilandar: Obavljeni svi planirani radovi u 2023. godini

Foto: Shutterstock.com/Vladyslav Morozov, arhiva

BEOGRAD - Komisija za Hilandar na sednici u Ministarstvu kulture razmotrila je i usvojila izveštaj o realizovanim radovima i aktivnostima u okviru Programa obnove Svetog manastira Hilandar za 2023. godini, kao i Program rada i finansijskog plana za 2024. godinu, saopštili su iz Ministarstva kulture.

Na sastanku je konstatovano da su tokom 2023. godine realizovani planirani radovi na objektima koji su izgoreli 2004. godine, te da su građevinski radovi na objektu Dohije završeni, dok je u objektu Igumenarije završena statička sanacija i nastavlja se sa građevinskim radovima.

Zamenik predsednika Komisije za Hilandar i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, koji je predsedavao današnjom sednicom, nakon razmatranja dosadašnjih radova, konstatovao je da će zaključno sa ovom godinom biti završeni građevinsko-zanatski radovi na objektima koji su stradali u požaru i da će biti obnovljeni nakon dve decenije, uz ozbiljan rad i uz podršku i pomoć države.

Direktor Zadužbine Svetog manastira Hilandar Milivoj Ranđić predstavljajući dosadašnje radove na obnovi Svetog manastira Hilandar tokom 2023. godine, precizirao je da su dovršeni svi grubi građevinski radovi na objektu Dohije, kao i da je konak Dohije u završnoj fazi zanatskih radova i opremanja.

Na sastanku je predočeno da se na objektu Igumenarije nastavljaju grubi građevinski radovi uzimajući u obzir specifičnost objekata, odnosno činjenicu da je to građevina u kojoj je došlo do požara, a obavljaju se i složeni radovi na paraklisima Svetog Save i Svetog Dimitrija koji su takođe stradali u požaru.

Pored radova na obnovi delova manastirskog kompleksa stradalih u požaru 2004. godine, uporedo se nastavilo sa radovima na unapređenju i izgradnji infrastrukture manastira, odnosno putne, vodovodne i kanalizacione infrastrukture, protivpožarne zaštite, grejanja, kao i izgradnji solarnog polja sa trafo-stanicama.

Tokom 2023. godine nastavljeno i je sa aktivnostima na zaštiti i restauraciji pokretnog nasleđa Sv. manastira Hilandar: živopisa, predmeta likovne i primenjene umetnosti, starih i retkih štampanih knjiga, arhivske i bibliotečke građe, kao i predmeta etnografske zbirke.