20. mart 2024 11:07

Izložba o istoričaru Slavku Gavriloviću otvorena danas u SANU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izložba o istoričaru Slavku Gavriloviću otvorena danas u SANU

Foto: Shutterstock.com/Nikola Obradovic, ilustracija

BEOGRAD - Kamerna izložba povodom 100 godina od rođenja istoričara Slavka Gavrilovića otvorena je danas u prijemnom holu Biblioteke SANU u Beogradu i trajaće do 15. aprila.

Autor nove izložbe je Sanja Petrović.

Od otvaranja renovirane Biblioteke SANU u martu 2017. godine, Biblioteka postavlja kamerne izložbe sa građom iz svojih zbirki. Izložbe se organizuju povodom jubilarnih godišnjica rođenja članova Društva srpske slovesnosti (DSS), Srpskog učenog društva (SUD), Srpske kraljevske akademije (SKA) i Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Takođe izložbe se realizuju i povodom značajnih jubileja iz srpske nauke i kulture.

Slavko Gavrilović (Sremske Laze kod Vinkovaca, 1924 ‒ Novi Sad, 2008) bio je istoričar i profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

On je istraživao istoriju panonskog i balkanskog prostora od 16. do 19. veka, pre svega istorije srpskog naroda i njegovih suseda.

Objavio je nekoliko desetina monografija, zbornika arhivske građe i stotine naučnih radova i priloga.

Iz zbirki Biblioteke SANU od danas su izložena Gavrilovićeva dela ‒ monografije i radovi objavljeni u SANU izdanjima, zbornicima i najznačajnijim istorijskim časopisima.

Takođe, iz zbirke fototeke Biblioteke izložena je i jedna fotografija.

Prema oceni stručne javnosti, njegove knjige arhivske građe o Prvom srpskom ustanku, Revoluciji 1848. godine, popisima Srba u Karlovačkoj mitropoliji, migracijama, Srbima u Ugarskoj, Hrvatskoj, Slavoniji i Vojnoj krajini i mnogim ličnostima i događajima naše istorije od 17. do 19. veka, predstavljaju značajne izvore za proučavanje ekonomske, demografske, socijalne i kulturne istorije Srba.

Slavko Gavrilović je bio stalni član Matice srpske i prvi urednik Zbornika Matice srpske za istoriju, u Novom Sadu.

Dopisni član Akademije, istoričar Gavrilović postao je u novembru 1978, a njen redovni član u decembru 1985. godine.

Akademik Vasilije Krestić je zapisao u tekstu izložbe da bez te količine istorijskih izvora, koje je znalački za štampu priredio Slavko Gavrilović, "naša istoriografija bila bi znatno siromašnija, a mogućnosti za kritičko proučavanje naše prošlosti bile bi neuporedivo manje i nesigurnije".

"Bez preterivanja može se reći da tako obiman rad na publikovanju i proučavanju izvora nije do sada obavio nijedan srpski istoričar za period od 17. do sredine 19. veka, a bez toga nema pouzdanih naučnih rezultata", navodi Krestić u svom tekstu.

Izložbe u Biblioteci SANU otvorene su za posetioce radnim danima od 8 do 16 časova.