27. mart 2024 11:04

ULUS-ova nagrada za životno delo za Rašu Todosijevića

Izvor: TANJUG

podeli vest

ULUS-ova nagrada za životno delo za Rašu Todosijevića

Foto: shutterstock.com/wavebreakmedia, ilustracija

BEOGRAD - Nagrada za životno delo za 2023. godinu Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), jednoglasnom odlukom komisije dodeljena je likovnom umetniku Dragoljubu Raši Todosijeviću, saopštili su iz ULUS-a.

Nagrada Raši Todosijeviću ULUS-a predstavlja najveće priznanje za celokupno profesionalno stvaralaštvo u oblasti likovne umetnosti

Kako je saopštio ULUS, kriterijumi kojim se komisija rukovodila u izboru dobitnika bili su: sveukupni doprinos kulturno-umetničkoj sceni i praksi, profesionalni okvir, inovativnost, uticaj u lokalnim i međunarodnim okvirima i dugogodišnji staž u radu i na sceni.

Dragoljub Raša Todosijević, rođen je u Beogradu 1945. godine, bavi se performansom, video umetnošću, instalacijama i slikarstvom.

Diplomirao je na Likovnoj Akademiji u Beogradu 1969. godine, a bio je jedan od prvih umetnika koji je sedamdesetih godina uveo konceptualnu umetnost – Novu umetničku praksu, i nove medije na tadašnju jugoslovensku scenu.

Njegovi najpoznatiji radovi "Šta je umetnost?" "Bog voli Srbe" i mnogi drugi obezbedili su mu svetsku reputaciju.

Samostalno izlaže od 1969. godine, a od 1970. je učestvovao na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a član je ULUS-a od 1971.

Njegovi radovi se nalaze u stalnim postavkama mnogih svetskih muzeja.

Njegove radove otkupili su brojni uzeji u zemlji i inostranstvu, a dobirnik je nagrade na 54. Bijenalu u Veneciji, nagrade stokholmskog Muzeja moderne umetnosti, nagrade ArtsLink za 2004. godinu i nagrade Emili Harvi fondacije iz Njujorka, nagrade Ivan Tabaković Srpske akademije nauka i umetnosti (2023), Nagrade za životno delo 50. Okobarskog salona u Beogradu (2009), Nagrade Grada Beograda (2003), Nagrade Memorijala "Nadežde Petrović" u Čačku (1998), nagrade "Sava Šumanović" (2008) i drugih.