2. april 2024 11:41

Brisel traži da se lutkarstvo i cvetni tepih uvrste na listu UNESCO

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brisel traži da se lutkarstvo i cvetni tepih uvrste na listu UNESCO

Foto: Shutterstock.com/Bumble Dee

BRISEL - Brisel planira da zaštiti dve svoje istorijske tradicije - štapno lutkarstvo i cvetni tepih od 1.680 kvadratnih metara koji se postavlja svake druge godine ispred gradske kuće belgijske prestonice, tako što će tražiti da se uvrste na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

''Kada razmišljamo o zaštiti prošlosti, to ne bi trebalo samo da bude o ciglama i arhitekturi, već i o našoj tradiciji i kulturi'', rekla je gradska sekretarka za kulturno nasleđe Ans Persuns,i dodala da su lutkarstvo i cvetni tepih deo belgijskog folklora i bi trebalo da budu sačuvani za buduće generacije.

Nakon podnošenja prijave, UNESCO bi mogao da uvrsti ovo belgijsko nasleđe u listu kulturnih baština, prenosi Rojters.

Nikolas Gil, čije je porodično pozorište jedino u Briselu koje održava vekovnu tradiciju štapnog lutkarstva, rekao je da bi lista UNESCO-a mogla da spasi ovu formu umetnosti od zaborava.

"Ovako će možda neki drugi ljudi započeti nešto novo'', rekao je Gil, govoreći u svom pozorištu ''Theatre Toone'', koji nalazi se u istorijskom centru Brisela i ima nekoliko predstava nedeljno, a repertoar se kreće od Drakule do Fausta.

Tradicija štapnog lukarstva potiče iz renesansnog doba dostigla je vrhunac popularnosti u 19. voku.

Postavljanje cvetnog tepiha na istorijskom glavnom trgu Brisela privlači oko 200.000 posmatrača.

Brisel je postavio svoj prvi cvetni tepih, tradiciju koja vodi poreklo iz mediteranskih zemalja još iz 14. veka, pre nekih 50 godina, a sledeći cvetni tepih trebalo bi da bude postavljen u avgustu sa oko pola miliona begonija ili dalija.