5. april 2024 12:01

Završena druga faza radova u Muzeju kulturne istorije u Požarevcu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Završena druga faza radova u Muzeju kulturne istorije u Požarevcu

Foto: Shutterstock.com/Sinisa Glisic, arhiva

POŽAREVAC - U Požarevcu je završena druga faza radova na Muzeju kulturne istorije, a u naredom periodu u planu je i da se tavanski prostor stavi u funkciju muzeja.

U prethodnom periodu, kroz prvu fazu radova, izvedeni su radovi na sanaciji krova i krovne konstrukcije, dimnjaka i oluka.

Drugom fazom urađena je kompletna sanacija fasade, spoljnih stepenica sa ogradama i nadstrešnicom.

Kako se navodi na sajtu grada Požarevca, u unutrašnjosti objekta, saniran je pod u podrumskoj prostoriji, kao i podrumske stepenice, a podovi u prizemlju su manjim delom zamenjeni, hoblovan i lakirani.

U tavanskom prostoru je postavljen nov brodski pod, kako bi se u sledećoj fazi tavanski prostor stavio u funkciju muzeja, izvršena je reparacija kompletne stolarije, a sanirana je ograda i kapija prema ulici.

Dosadašnja vrednost radova iznosi više od 27 miliona dinara.

Direktor Muzeja Gordan Bojković je rekao da će u izložbenom delu biti soba koja će dočaravati kako je izgledao život u prvoj polovini 19. veka kao i da će podrumski prostor služiti za izložbe i koncerte kamerne muzike.

Svi radovi do sada su izvedeni uz nadzor Zavoda za zaštitu spomenika Smederevo.

Radove je obišao gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović sa saradnicima i ovom prilikom je najavio da još treba da se izvede parterno uređenje dvorišta, radovi na adaptaciji tavanskog prostora i konzervatorsko- restauratorski radovi na oslikavanju tavanica, reparaciji kompletnog nameštaja i opreme koja se vraća u Muzej.

Današnji Muzej kulturne istorije nekada je bio kuća porodice Nikole Nestorovića čuvenog arhitekte koji je projektovao neke od najznačajnijih zgrada Beograda, kao što su Narodni muzej, Tehnički fakultet, Beogradska zadruga.