12. april 2024 15:45

Izložba "Prva žena u kulturnom nasleđu Srbije" otvorena u Užicu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izložba "Prva žena u kulturnom nasleđu Srbije" otvorena u Užicu

Foto: Tanjug/video

UŽICE - "Prva žena u kulturnom nasleđu Srbije", izložba Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković, otvorena je danas na Trgu Svetog Save u Užicu.

Reč je o odabranim člancima sa portala Prava žena u kulturnom nasleđu Srbije na kome se može pronaći više od 200 članaka iz istorijskih novina Srbije od pedesetih godina 19. veka do sedamdesetih godina 20. veka.

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti navela je da je cilj izložbe da se isprave brojne nepravde koje su se ženama činile kroz vekove, ali i kulturi koja je bila u značajnoj meri uskraćena za ono što su joj žene dale.

"Ovo je jedna od brojnih aktivnosti koje mi kao instituciju za zaštitu i unapredjenje ravnopravosti sprovodimo kako bi podigli svest o značaju i vidiljivosti žena u svakom domenu. Taj put do ostvarenja ustavnog načela je priločno kompleksan, jer nemaju svi tu svest o značaju ljudskih prava", rekla je Janković.

Takođe, ona je dodala da bi trebalo da budemo ponosni što je danas sve više muškaraca koji se ne stide da kažu i da se bore za prava žena.

"Život žena je danas kompleksan, a sigurna sam da nije jednostavan ni muškarcima koji takođe grcaju pod teretom patrijarhalnog društva. Moramo da unapredimo položaj u segmentima rada, zdravlja, obrazovanja i socijalne zaštite, jer tu srećemo najviše diskriminacije", dodala je Janković.

Izložbu je Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković otvorila u Beogradu 17. decembra 2023 godine, a u saradnji sa Istorijskom arhivom Užica preseljena je u Užice.

Adam Sofronijević iz Univerzitetske biblioteke naveo je da je Užice, Prestonica kulture Srbije, pravo mesto da se kaže da kultura mora da ima svoj glas u svim društvenim pitanjima, da ne bude geto, ne bude okrenuta sama sebi već da na najteža pitanja u drustvu daje odgovore.

"Jedno od najtežih pitanja danas su prava žena, borba za prava žena i zato baš u Prestonici kulture u Užicu mi danas ne proklamijemo, već se podsećamo onoga što nam je svima u podsvesti i kažemo da biti Srbin znači botiti se za prava žena. To je sastavni deo naseg identiteta, to smo pokazali dubinskim proučavanjem ove teme, izložbom i na portalu na kome možete naći stotinu članaka koje ovo potkrepljuju pravazena.unilb.rs i da mi sutra to imamo, ne samo u podsvesti nego i u lepoj slici Srbije koja treba da bude okrenuta nama i našim prijateljima u inostranstvu", kazao je Sofronijević.

Izložba je otvorena uz prisustvo ambasadora Velike Britanije Edvarda Fergusona, predstavnika Grada Užica i užickih kulturnih institucija.