26. april 2024 12:50

Potpisani ugovori o ulaganju u zdanja kulture u Beogradu, Požarevcu i Leskovcu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Potpisani ugovori o ulaganju u zdanja kulture u Beogradu, Požarevcu i Leskovcu

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Ministarka kulture Maja Gojković i ministar za javna ulaganja Marko Blagojević potpisali su danas ugovore sa "Zadužbinom Ilije Kolarca", Gradom Požarevcem i Gradom Leskovcem o rekonstrukciji, adaptaciji i izgranjih novih objekata kulture.

Svečanim potpisivanjem u Ministarstvu kulture ozvaničena je jučerašnja Odluka Vlade Srbije da u te svrhe bude izdvojeno iz kreditne linije Banke Saveta Evrope 6.300.000 evra.

Ugovore su potpisali Gojković i Blagojević sa gradonačelnikom Požarevca Sašom Pavlovićem, upravnikom Kolarčeve zadužbine Aleksandrom Pekovićem i zamenicom gradonačelnika Leskovca Lidijom Dimitrijević.

Gojković je rekla novinarima posle potpisivanja da u Kolarčevu zadužbinu nije ulagano 63 godine, a sada ide 1.350.000 evra za rekonstrukciju i adaptaciju Velike koncertne sale i pratećih prostorija.

"Izuzetno smo uzbuđeni što će Kolarac da zasija onim sjajem koji je odavno već i zaslužio"; istakla je Gojković.

Prema njenim rečima, Požarevac dobija 3,5 miliona evra za rekonstrukciju stare Galerije "Milene Pavlović Barili", ali i izgradnju potpuno novog objekta.

"To je velelepno zdanje u kome će konačno moći da se na jednom mestu izlože sve slike, crteži, ali i predmeti, prepiska, fotografije koji pripadaju Pavlović Barili, koju možemo da okarakterišemo kao srpsku Fridu Kalo", ocenila je Gojković.

Prema njenim rečima, značajno je što je iduće godine 80 godina od smrti Pavlović Barili, a ulaganje predstavlja "dug Srbije velikoj, značajnoj umetnici".

"Radovi će početi odmah po ovom potpisivanju, jer je sva tehnička dokumentacija skupljena, dozvola za izgradnju izdata u Požarevcu i radujemo se tome što ćemo iduće godine uspeti u velikoj meri da ostvarimo ove planove", navela je ministarka.

Gojković je dodala da uz izložbu koju planiraju u Beogradu, Pavlović Barili zaslužuje da bude isto tako predstavljena u Ženskom muzeju u Vašingtonu, o čemu se trenutno vode pregovori.

Izdvojeno je 1.450.000 evra za adaptaciju i rekonstrukciju nekadašnjeg Doma vojske u Leskovcu, a multifunkcionalna zgrada biće prenamenjena u veliku koncertnu salu i Muzičku školu.

"Brinemo i o mladim muzičkim talentima, kojih očigledno u Leskovcu i okrugu ima. Ovim činom se na najbolji način verifikuje politika vlade i ministarstva koja je od 2016. a pogotovo od 2020. posvećena ulaganju u infrastrukturne objekte u kulturi", istakla je Gojković.

Prema njenim rečima, to je "nešto nam je zaista potrebno i to je vetar u leđa svim ljudima koji se bave umetnošću u našoj državi".

U svom obraćanju, Blagojević je istakao da imaju "sjajnu saradnju sa bankom koja ceo taj posao finansira i koja je otvorena i za nove projekte, a i za neka nova sredstva ukoliko se za tim pokaže potreba, a potrebe ima".

Ocenivši da su u prethodnih nekoliko godina "oživeli ulaganje u kulturu", Blagojević je dodao da trebe pogledati kako danas izgledaju Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, Muzej Jugoslavije i druge ustanove u Srbiji.

Prema njegovim rečima, u Pirotu se vrši transformacija jednog starog objekta u moderan, multifunkcionalni objekat, a završena je i izgradnja Male scene niškog Narodnog pozorišta.

"To je verujem samo početak. Priča o objektu Beogradske filharmonije je već dugo prisutna i taj projekat se privodi kraju. To će biti najveći do sada projekat po iznosu opredeljenih sredstava koje je Ministarstvo za javna ulaganja imalo priliku da vodi", rekao je Blagojević.

Istakavši da neće zapostaviti ni druge gradove u Srbiji, Blagojević je rekao da ulaganja u infrastrukturu u kulturi posle nekoliko godina samo dobijaju na zamahu.

"Sve ovo što je do sada urađeno je samo početak, nastavljamo dalje i sa velikim ulaganjima u Beogradu i u drugim mestima širom naše zemlje"; istakao je Blagojević.

U svom obraćanju, Peković je ocenio da je to "veliki, istorijski dan za Kolarčevu zadužbinu, posebno imajući u vidu da je poslednje veliko renoviranje bilo 1962. godine".

Naglasivši da "ova vest pre svega raduje korisnike, publiku i veliki broj umetnika iz čitavog sveta koji redovno dolazi i nastupa na Kolarcu", Peković je dodao da zgrada ima 92 godine i osnovni cilj je da je učine "vitalnom i za naredni vek".

Gradonačelnik Pavlović je podsetio da je majka Pavlović Barili 1961. godine ostavila zadužbinu, kada je srušen mali deo kuće i napravljen privremeni galerijski prostor.

"Mi smo taj privremeni galerijski prostor 63 godine imali, do ovog trenutka. Konačno će naša Milena i Požarevac dobiti ozbiljan prostor, gde ćemo moći da izlažemo fundus slika, koji je zaista ogroman", istakao je Pavlović.

Prema njegovim rečima, približno 900 slika postoji u fundusu Galerije Milene Pavlović Barili, koje do danas nisu mogli da izlažu.

Pavlović je dodao da je u pitanju sanacija i adaptacija postojećeg dela Galerije, sa dogradnjom novog dela Galerije.

Dimitrijević je ocenila da će rekonstrukcijom Doma vojske Leskovac dobiti moderniji i drugačiji prostor "u kome će negovati umetnost i stvarati nova umetnička iskustva".

Prema njenim rečima, današnjim ugovorom dobiće sredstva za prvu fazu rekonstrukcije u iznosu od 1,45 miliona evra, a grad će učestvovati sa deset miliona dinara za projektno investiranje, dok će sledeće godine stići još milion iz ministarstva uložiti u opremanje prostora.