26. mart 2023 12:27

Filmovi o velikanima jugoslovenske kinematografije biće prikazani na 70. Martovskom festivalu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Filmovi o velikanima jugoslovenske kinematografije biće prikazani na 70. Martovskom festivalu

Foto: Shutterstock.com/d13, ilustracija

BEOGRAD - Na jubilarnom, 70. Martovskom festivalu publika će imati priliku da pogleda dva dokumentarna filma o nekim od velikana kinematografije sa prostora nekadašnje Jugoslavije, najavili su organizatori.

U pitanju su svetska premijera ostvarenja "Skriveno lice jugoslavenskog filma" Dejana Vlaisavljevića Nikta i regionalna premijera filma "Dani od snova" Momira Matovića.

"Skriveno lice jugoslavenskog filma" je dokumentarni film o Jovanu Jovanoviću (1940-2022), snimljen povodom ponovne premijere filma "Mlad i zdrav kao ruža" (1971) na 34. FEST-u, 2006. godine u Beogradu.

Biće prikazan na 70. Martovskom festivalu 29. marta od 17.00 časova u sali Amerikana DOB.

Scenario, režiju i montažu potpisuje Dejan Vlaisavljević Nikt. Rođen je 1967. godine u Beogradu.

Učenik Miroslava Bate Petrovića i Jovana Joce Jovanovića, filmom je počeo da se bavi 1982.

Obrazovan je na klasičnom Holivudu i klasičnom avangardnom filmu, u Jugoslovenskoj kinoteci i drugim svetskim kinotekama.

Bavi se muzikom i transmedijalnim performansom. Autor je brojnih alternativnih filmova, muzike za film, rok albuma i stripova. Živi u SAD.

"Dani od snova" (2022. / 98’ / Crna Gora), scenariste, reditelja i direktora fotografije Momira Matovića, snimljen je u produkciji MFILM Podgorica i Filmskog centra Crne Gore.

Govori o Vlatku Giliću, Predragu Golubović i Živku Nikoliću, ličnostima poniklim u Crnoj Gori, koji su prihvatanjem filma kao životne sudbine, dosledno, stvaralački autoritativno, poetski, metaforično… oslikali jedan čudesan životni splet svakodnevice, ne samo u Crnoj Gori, nego svuda oko nas.

Ovaj film je jedinstven pokušaj da njihov stvaralački opus, veoma značajan za crnogorsku i kinematografiju uopšte, ukaže i podseti na dramaturgiju života, na oživljen život, na potkazivanje života, u umetnosti često prisutno, ali i zaboravljeno.

Film će biti prikazan u okviru "Regionalne panorame" na 70. Martovskom festivalu, 29. marta od 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Momir Matović je rođen 1951. u Titogradu (Podgorica), Republika Crna Gora.

Završio je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, Grupa za filmsku kameru. Jedan je od najpoznatijih crnogorskih i sveskih autora u oblasti dokumentarnog i kratkog filma.

Martovski festival – 70. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, biće održan od 28. marta do 2. aprila 2023. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Organizator i izvršni producent festivala je Dom omladine Beograda.

Festival su podržali: Jugoslovenska kinoteka, Austrijski kulturni forum, Zastava film, Filmske novosti, Francuski institut u Beogradu, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.