2. februar 2024 09:51

Restaurisani film "Derviš i smrt" 3. februara u Jugoslovenskoj kinoteci

Izvor: TANJUG

podeli vest

Restaurisani film "Derviš i smrt" 3. februara u Jugoslovenskoj kinoteci

Foto: Jugoslovenska kinoteka, promo

BEOGRAD - Film "Derviš i smrt“ reditelja Zdravka Velimirovića iz 1974. godine, digitalno restaurisan u okviru projekta "A1 Kinoteka" biće premijerno prikazan 3. februara u Jugoslovenoj kinoteci, najavili su danas organizatori.

Dve besplatne projekcije u zdanju u Uzun Mirkovoj ulici biće održane u 18.00 i 20.30 časova u sali "Makavejev“, a zainteresovani će moći da film na fejsbuk stranicama Jugoslovenske kinoteke i A1 Srbija od 20:30, saopštila je Jugoslovenska kinoteka.

 "Derviš i smrt“, u produkciji Centar filma, je ekranizacija istoimenog romana Meše Selimovića, u kojoj su glavne uloge ostvarili Vojislav Mirić, Bata Živojinović, Boris Dvornik, Branko Pleša, Pavle Vuisić i Olivera Katarina, uz Faruka Begolija, Aleksandra Berčeka, Veljka Mandića, Dragomira Felbu i druge.

Kako je navedeno, u "Dervišu i smrti" starešina islamskog reda suočava se sa hapšenjem i pogubljenjem nevinog brata, a film uz psihološku problematiku otvara mnoga pitanja koja se odnose na politiku, društvo, ali i ljudski život uopšte.

"Velimirović je transponovao na film jedan od najvećih romana naše književnosti, koji se dotiče najdubljih pitanja do kojih pojedinac u svom životu dolazi", ocenio je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Panetić.

Prema njegovim rečima, roman Selimovića je "izuzetno složen i misaon, zbog čega njegova ekranizacija predstavlja pravi podvig".

Pantelić je podsetio da je "Derviš i smrt" 31. digitalno restaurisano ostvarenje u Odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke, u okviru projekta "A1 Kinoteka", koje su pokrenule Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija.

"Radujem se što godinu započinjemo premijerom digitalno restaurisanog klasika 'Derviš i smrt', kojim ujedno počinje i novi niz od deset filmova kojima ćemo udahnuti novi život i ostaviti ih u amanet novim generacijama“, rekao je generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija Dejan Turk.