22. mart 2024 13:41

Lordan Zafranović: Martovski festival je čudo i životna škola

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lordan Zafranović: Martovski festival je čudo i životna škola

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Reditelj Lordan Zafranović izjavio je danas kao dobitnik nagrade za životno delo Martovskog festivala, da on ima posebno mesto u njegovoj karijeri, jer mu je kao početniku bio veliki san da tu prikaže svoje prve filmove i bila mu je velika škola.

Na konferenciji za novinare na kojoj je saopšteno da će Zafranoviću nagrada biti uručena na otvaranju Martovskog festivala 26. marta u Domu omladine Beograda (DOB), reditelj se zahvalio Gradu Beogradu što se i dalje održava festival koji je za njega kao početnika šezdesetih godina "bio čudo!"

"Doći sa 35-milimetarskim filmom na Martovski festival je bilo nešto što smo samo sanjali. Ovde je bio profesionalan, veliki festival sa značajnim imenima od kojih smo drhtali. Posebno od velikog (Krste) Škanate (1924-2017), koji nam je svima bio uzor", rekao je Zafranović.

Kada je prvi put učestvovao na Martovskom festivalu, Zafranović nije mogao da veruje kad je video da njegov film gleda 2.000 posetilaca u Domu sindikata, a nakon toga je usledila u DOB-u "više nego živa diskusija", i čitavo iskustvo je opisao kao "za pamćenje".

Zafranović je bio došao sa kratkim igranim filmom "Posle podne (puška)" (1967) i dokumentarnim "Ljudi (u prolazu)" (1967)a priznaje da nije mogao doći sebi kad je u novinama stgla ocena da je to "nešto najcrnje i najlažnije što se u dokumentarnom filmu napravilo".

"To je za mene bio strahoviti šok. Dali smo drugu Dalmaciju. Posmatrala se kao turistička razglednica - lepota, leto, sunce, kupanje, a ovde smo ušli u najcrnji deo druge Dalmacije, koja je nama bila puno bliža, nego ova laž koja se širi do danas", naveo je reditelj.

Zafranović se prisetio da mu, iako je bio odbačen od strane medija, nije smetalo da i dalje bude kritičan i na Martovski festival donosi polemičke filmove.

"Ovaj festival je bio za nas autore strahovito značajan. Radilo se o zaista izuzetnim svetskim talentima. Sa ovog festivala odlazili su filmovi na gotovo sve svetske festivale, u Lajpcig, Moskvu, Krakov, gde su dobijali izuzetno velike nagrade", rekao je Zafranović.

Naglasivši da je Martovski festival za njega bio velika škola, Zafranović je dodao da je festival "zadržao taj sjaj", i da ostaje vezan za salu DOB-a, gde su dolazili amaterski filmovi mladih autora sa festivala u Puli, i to je za njih bila "mala Pula".

Martovski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 26. marta do 30. marta, a u obrazloženju nagrade zaživotno delo umetnički direktor Dejan Dabić je naveo da je Zafranović "laureat koji svakoj nagradi daje i deo sopstvene vrednoskt i značaja".