3. april 2024 11:57

Austrijski filmski festival od 25. do 28. aprila u Beogradu, Nišu i Novom Sadu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Austrijski filmski festival od 25. do 28. aprila u Beogradu, Nišu i Novom Sadu

Foto: Shutterstock.com/Who is Danny, ilustracija

BEOGRAD - Austrijski filmski festival održaće se u periodu od 25. do 28. aprila u nekoliko gradova u Beogradu, Nišu i Novom Sadu pod sloganom "Imagine: Film", najavili su organizatori.

U glavnom festivalskom programu očekuje nas izbor šest savremenih austrijskih filmova novije produkcije: "Nula kalorija" (Club Zero) rediteljke Džesike Hausner (Jessica Hausner), "Sparta" i "Rimini" Ulriha Zajdla (Urlich Seidl), "Porodična večera" Petera Hengla (Peter Hengl), "Europa" rediteljke Sudabe Mortezaj (Sudabeh Mortezai), i "Rikerl" Adrijana Gojgingera (Adrian Goiginger), čija će srpska premijera zatvoriti festival.

Amadeus Faltajner, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, povodom predstojećeg izdanja festivala kaže da je austrijski filmski festival postao je godišnji vrhunac bogatog kulturnog programa institucije koju predstavlja.

"Ove godine u selekciji imamo mnogo novih uzbudljivih ostvarenja. Posebno sam zadovoljan što filmom "Rikerl" srpskoj publici možemo da pružimo impresivan uvid u bečku andergraund kulturnu scenu i što možemo da poželimo dobrodožlicu Vudu Jurgensu, zvezdanom gostu koji podjednako blista u nekoliko umetničkih žanrova (muzika i film)" rekao je Faltajner.

Selektor ovogodišnjeg izdanja Austrijskog filmskog festivala je reditelj, scenarista i filmski kritičar Saša Radojević.

Festival se održava u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Selektor Saša Radojević kaže da Festival austrijskog filma ove godine bioskopskim gledaocima nudi nekoliko smernica koje suštinski određuju tu kinematografiju.

"Filmovi "Rimini" i "Sparta" Ulriha Zajdla, reditelja proslavljenog minimalističkim dokudramama, deo su jedinstvene celine koju nose socijalno degradirane persone, dva brata spremna da se predstavljaju kao sna?ne osobe krijući tako svoju unutrašnju tamu. Naličje sveta izobilja kroz mentalni inženjering i atmosferu dostojnu negativne utopije, dočarala je Džesika Hausner u "Clubu Zero", filmu o totalitarizmu koji se lako izrodi iz diktata zdravlja i lepote. U filmu "Porodična večera", reditelj Peter Hengl, na fonu žanra radikalnog psiho trilera koji nije za svačiji ukus, takođe se bavi slamanjem volje osobe koja ne može da se podvrgne rigoroznoj dijeti. O manipulacijama vezanim za aktuelne neokolonijalne strategije, koje ovdašnji gledaoci lako mogu da prepoznaju kao deo ličnog iskustva, na upečatljiv način se svedoči u filmu "Evropa" Sudabe Mortezaj, dok se u filmu "Rickerl" Adrijana Gojgingera, kroz gorkoslatki prikaz margine, daje tračak nade da je i u surovim društvenim okolnostima moguće sačuvati integritet" kaže Radojević.