26. januar 2023 15:07

Piscu Goranu Petroviću uručena nagrada "Beogradski pobednik"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Piscu Goranu Petroviću uručena nagrada "Beogradski pobednik"

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD – Nagrađivanom književniku Goranu Petroviću uručena je danas nagrada "Beogradski pobednik" za roman "Papir sa vodenim znakom" na svečanosti u Biblioteci grada Beograda.

Petrović je istakao da ima puno dragih ljudi kojima bi se zahvalio.

"To je čitav niz dragih ljudi, pre svega svima iz izdavačke kuće" Laguna". Tu je moj urednik Dejan Mihailović, a posebno bih se zahvalio Dejanu Papiću, osnivaču "Lagune", jer je bio veoma strpljiv. Retko postoji toliko strpljivi izdavač", istakao je književnik Goran Petrović, aludirajući na činjenicu da je nagrađeni roman, kao i drugi izdat u isto vreme "Ikonostas" pripremao i pisao pune 22 godine.

Umesto zvaničnog govora, Petrović je odlučio da svima pročita svoju novu prigodnu priču "Pećina", koja odgovara ovom trenutku i povodu.

Naime, Petrović je čitao zapis, belešku o svom ličnom iskustvu kada je premijerno prošle godine otišao na poziv u Kučevo, na svoje književno veče.

"Na moju veliku sramotu, u toj biblioteci u Kučevu tada sam bio prvi put, jer me je pozvala direktorka te ustanove Jovana Dišić. Da nije bilo nje i te književne večeri, ne bi bilo ni ovog mog teksta "Pećina", naglasio je Petrović i duhovito opisivao svoju avanturu u mestu koje je prvi put obišao i silazio u pećinu što vodi ka promociji knjige.

Isprva se bojao da uđe u tu pećinu ne znajući šta ona ima i nosi, a i sami domaćini su se malo uplašili da u tom mraku ne izgube svog dragog gosta i zvezdu večeri.

"Osećao sam se kao u kakvom tamnom vilajetu: ušao, ne ušao, uzeo - ne uzeo, kajaću se", duhovito je zapisao redove pisac, te otkrio da je u tom kraju boravio davno i čuveni srpski geograf, etnolog i naučnik Jovan Cvijić, ali nije ulazio u pećinu.

Petrović je ocenio da je književno veče tada bilo uspešno.

Kako kaže, govorio je sve šta je imao na umu o knjizi i imao je prijatan susret sa malobrojnom ali srdačnom publikom.

Svečana dodela nagrade u svom sadržaju je podrazumevala i čitanje odomaka iz romana "Papir sa vodenim znakom", koje je interpretirao mladi glumac Jovan Jovanović.

Podsetimo, književna nagrada "Beogradski pobednik" se sastoji od statuete Pobednika, autora - akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, plakete i novčanog iznosa od 10 000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Odluka za nagradu je doneta većinom glasova - predsednik žirija profesor dr Predrag Petrović i članovi dr Nataša Anđelković i prof. dr Petar Pijanović glasali su za roman Gorana Petrovića, dok su dr Vesna Trijić i dr Slađana Ilić glasali za reditelja Emira Kusturicu i njegov roman "Vidiš li da ne vidim" o austrijskom književniku i Nobelovcu Peteru Handkeu.

Kako je istakao danas predsednik žirija dr Predrag Petrović, roman "Papir sa vodenim znakom" Gorana Petrovića izdvojio se svojim poetičkim i stilskim osobenostima, a autor se odlučio da radnju romana smesti u rani novi vek i renesansu.

Time je Petrović, nadovezajući se na svoja pripovedačka opredeljenja, uspeo da aktivira žanrovske i smisaone obrasce koji su bili zastupljeni upravo u ovoj umetničkoj formi - groteska, burleska, parabola, kao i Bokačovska lascivnost.

Predsednik žirija je čitao opsežnu i detaljnu analizu romana u obliku obrazloženja, gde je naveo da autor u delu ima pažljivo izvedene stilske i pripovedačke metamorfoze, upravo nalik spomenutog Bokača.

"Iako je priča smeštena u doba renesanse, ona se može čitati kao alegorija i dijalog sa našim vremenom gde se prepoznaju teme kao problem položaja umetnika i stvaranja u složenom društvenom kontekstu, odnos popularne kulture i visoke umetnosti, kao i apsurd i licemerje epohalnih političkih kretanja", zapisao je stručni petočlani žiri.

U najuži izbor za najbolji roman objavljen na srpskom jeziku u 2022. godini ušli su: "Vlastelinstva" Bojana Vasića (Treći Trg / Srebrno drvo), "Vidiš li da ne vidim" Emira Kusturice (Srpska književna zadruga), "Mir i mir" Mirjane Novaković (Laguna), i "Teferič na Slaviji" Sanje Savić Milosavljević (Bedem knjige).

Predrag Petrović je naglasio da se u romanu ističe kako se na papiru piše u to doba, šta sve može hartija da trpi, pozicija umetnika - pisca se vremenom menja, tako da je ovo bogata romaneskna struktura književnog dela.

"Nagrađena knjiga Gorana Petrovića može se čitati i samostalno kao deo zamišljenog ciklusa romana-delte, koja u našoj savremenoj književnosti otvara nove poetičke i žanrovske mogućnosti reaktuelizacije velike, romaneskne celine. Na kraju ostaje iskonska čovekova potreba za pričom i pripovedanjem, kako su to stvarali Miloš Crnjanski, Ivo Andrić, Miguel de Sevantes ili Bokačo", zaključio je predsednik žirija.

Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov ocenila je da nagrada "Beogradski pobednik" predstavlja dragulj u kruni književnih priznanja koju dodeljuje ova kulturna ustanova, te je zahvalna svim izdavačima i pojedincima za učestvovanje u jakoj konkurenciji.

Ninkov je pozvala čitaoce da čitaju nagrađeni roman "Papir sa vodenim znakom" i "Ikonostas" takođe od Gorana Petrovića, kao i sva njegova dela, i da se upoznaju sa svim naslovima užeg i najužeg izbora za ovu nagradu, i najavila je uskoro dodelu nagrade "Dušan Radović" za dečiju književnost.

Goran Petrović je za roman "Papir" već osvojio nagradu Vukove zadužbine i "Beskrajni plavi krug" Matice srpske iz Novog Sada.

Književna nagrada "Beogradski pobednik" je nastala 2021. godine, osnivač je Biblioteka grada Beograda, i prema predispozicijama, mogu konkurisati romani isključivo na srpskom jeziku objavljeni od 15. decembra 2021. do 31. decembra 2022. godine.

Prethodni i ujedno prvi laureat "Beogradskog pobednika" 2022. bio je pisac Drago Kekanović za svoj roman "Privrženost" (Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2021).