30. januar 2023 13:17

Danici Vukićević uručena NIN-ova nagrada za najbolji roman godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Danici Vukićević uručena NIN-ova nagrada za najbolji roman godine

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - NIN-ova nagrada za najbolji roman danas je uručena Danici Vukićević za "Unutrašnje more" na svečanosti u beogradskom Ateljeu 212, gde je za ličnost godine proglašen Aleksandar Kavčić.

Plaketu je Vukićević uručila prošlogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade Milena Marković, autorka romana "Deca".

U svom obraćanju, Vukićević se, između ostalih, zahvalila NIN-u "koji je opstao, sačuvao sebe i nagradu".

"U okviru tog očuvanja postoje dva egzotična svojstva - kontinuitet i prestiž. Osećam se kao deo tog kontinuiteta, a nagrada je prestižna", rekla je Vukićević, nagrađena aplauzima ispunjene dvorane.

Vukićević je izrazila zahvalnosti i svim piscima koji su deo književne scene, a posebno onima koji su ušli u izbor za NIN-ovu nagradu, kao i članovima žirija.

"Pre svega troma koji su glasali za mene, zato što su pametni, što su me obasjali, zbog hrabrosti i poštenja, što su ukazali na nešto novo. Ova knjiga je vesnica jedne nove paradigme. Vreme će pokazati", navela je dobitnica.

Vukićević se zahvalila i članovima žirija koji nisu glasali za nju jer su "pokazali drugačiji književni ukus".

"Treba da verujemo u sebe, jer sam ja primer nekog ko je sve vreme iz čista mira verovala u sebe. Živela ljubav i književnost", rekla je Vukićević.

Članica žirija NIN-ove nagrade Žarka Svirćev je pročitala njegovo obrazloženje u kome se ističe da je "Unutrašnje more" "roman nas, danas i ovde, naše epohalne situacije i iskustva".

Kako je navedeno, Vukićević koristi britki, suptilan i tenzičan jezik, a roman "dodnosi veliko zadovoljstvo čitanja" i pokazuje da "u našoj kutluri postoje autorski glasovi koji uspevaju da našu svakodnevnicu prikažu iz silovite perspektive".

Redakcija NIN-a donela je odluku da ličnost 2022. godine bude osnivač "Fonacije Alek Kavčić", koja se bavi promocijom obrazovanja i nauke, a Kavčiću je priznanje uručio urednik časopisa NIN Milan Ćulibrk

Prema njegovim rečima, Kavčić "radi odgovoran posao mada i opasan - podučava decu da razmišljaju svojom glavom" i pokušava da materijalno olakša obrazovanje dece.

"Meni je ovo bilo neočekivano. Burna je bila godina. Ukrajina... Mnogo se tu stvari dešavalo. Bila je izborna godinA. Ovo je nagrada redakcije NIN-a. Srce mi zaigra kad shvatim da ipak ovo neko vidi", rekao je Kavčić.

Ćulibrk je povodom nedavno proslavljenog 88. rođendana časopisa ocenio "da nije valjalo ne bi toliko dugo ni trajalo" i dodao da će se truditi da nastave posao kako bi trebalo.

Program je vodio glumac Sergej Trifunović, dok je njegov kolega Tihomir Stanić pročitao odlomak iz "Unutrašnjeg mora".