3. februar 2023 12:06

Ana Petrović je dobitnica književne nagrade “Dušan Radović”

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ana Petrović je dobitnica književne nagrade “Dušan Radović”

Foto: Shutterstock.com/BrAt82, ilustracija

BEOGRAD - Književnica Ana Petrović dobitnica je ovogodišnje nagrade “Dušan Radović” za svoju knjigu “Stripoterapija”, kako je danas odlučio stručni žiri u sastavu - Miloš Radović, predsednik i članovi: profesor dr Zorica Hadžić i prof. dr Zorana Opačić.

Autorka i ilustratorka Ana Petrović objavila je nagradjenu knjigu za izdavačku kuću “Kreativni centar” 2022. godine.

Svečana dodela nagrade biće održana u sredu, 8. februara od 12 sati u Biblioteci grada Beograda, ustanovi kulture koja je i osnivač ove književne nagrade stvaralaštva za decu.

U užem izboru za ovu prestižnu književnu nagradu su se, pored nagrađenog, našli i sledeći naslovi: “Mika” Jelene Angelovski (Službeni glasnik), “Pisma iz Verzuniuma” autora Stevana Miloševića (Pčelica), “Novčić sudbine” Ivane Nešić (Kreativni centar) i “Bio jednom jedan strah” Jovice Tišme (Laguna).

Grad Beograd i Biblioteka grada Beograda ustanovili su 2021. Nagradu "Dušan Radović" koja se dodeljuje jednom godišnje za književnost za decu i mlade u okviru svih žanrova u prethodnoj godini.

Nagrada se sastoji od: skulpture, koja je rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diplome i novčanog iznosa od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Prethodni, ujedno i prvi dobitnik ove nagrade je pisac Dejan Aleksić za svoju knjigu “Malo, malo pa slon” (Udruženje “Imam ideju”, 2021).